Binnenland

Vierdaagse versoberd door MH17, boze wandelaar levert medaille in

22-07-2014 10:39

Het regio-overzicht van dinsdag 22 juli.

Vierdaagse versoberd door MH17, boze wandelaar levert medaille in

De 67-jarige Dick de Roode uit Echteld heeft geen begrip voor de versoberde intocht tijdens de Vierdaagse van Nijmegen. Het leek de organisatie beter om de muziek en het uitdelen van vaandels te schrappen, vanwege de vliegramp met MH17. De Roode is het daar niet mee eens en heeft inmiddels uit protest zijn medaille teruggegeven aan de organisatie.

“Ook ik sta er bij stil en leef mee. De organisatie heeft niet goed nagedacht over de impact bij wandelaar en toeschouwer. Ze heeft ons iets afgenomen en dat is zo fout. De feestelijke intocht is bedoeld als respect voor de lopers. De Via Gladiola leek nu wel een grafkamer”, aldus De Roode tegenover De Gelderlander.

De Roode zegt voor het Koningin Wilhelmina Fonds te lopen en het kruisje is hem weinig waard. Zijn partner heeft twee keer kanker gehad en daarom betekent het lopen voor KWF veel voor De Roode. “De Via Gladiola was een rouwkamer vergeleken bij de intochten van woensdag en donderdag. Ik heb de hele weg moeten huilen en brak in stukken toen ik het Radboudziekenhuis passeerde. Wat moet ik dan met het kruisje? Als ik die over 10 jaar weer terugvind, heb ik er alleen maar nare herinneringen aan. Daarom ga ik het terugsturen.”

Ondanks het feit dat hij slechte herinneringen bewaart aan de afgelopen editie, is De Roode wel van plan om volgend jaar opnieuw mee te doen.

Zwaan gered

In Winschoten heeft een jongeman een zwaan gered, die vast zat in het gaas. Het gaas is bedoeld als bescherming voor fietsers, die anders mogelijk lastig worden gevallen door de beesten. De jongeman bedacht zich echter geen moment toen hij het arme beest verstrikt in het gaas zag. Met behulp van een aansteker kon hij de uitgeputte jonge zwaan bevrijden, die zich gauw weer bij zijn familie voegde. De reeds opgetrommelde brandweer maakte rechtsomkeerd.

Wandelaar gebeten door adder

Tijdens het uitlaten van zijn hond in Borne is Jeroen van der Parren vermoedelijk gebeten door een adder. Hij bukte zich om de uitwerpselen van zijn trouwe viervoeter in een zakje te doen en voelde ineens pijn in zijn linker onderarm. Ook zag hij twee gaatjes met strepen. Onderweg naar huis werd hij licht in zijn hoofd en verstijfde zijn arm.

De vriendin van Van der Parren kijkt dikwijls Discovery Channel en wist genoeg: dit is een slangenbeet. Bij de huisarts kreeg de ongelukkige wandelaar een spuit tegen een allergische reactie toegediend. Er zijn in dit artikel geen slechte grappen gemaakt over addertjes onder het gras.

Pekelder Shanty Plus Koren zingen ‘Tulpen uit Amsterdam’

In het Duitse plaatsje Neuss hebben de Pekelder Shanty Plus Koren een spetterend optreden verzorgd, samen met het Shanty-Chor en de Rheinland Musikanten. Nadat het hele repertoire erdoor was, werd er een verrassende toegift gegeven: Tulpen uit Amsterdam. Het publiek, dat massaal op het evenement was afgekomen, zong uit volle borst mee. Een sfeerimpressie van de trip ziet u hier.

Roel van Beek haalt oversteek nét niet

Een droom in duigen zien vallen is nooit leuk, maar om vlak voor de finish af te moeten haken is wel extra zuur. Het overkwam zwemmer Roel van Beek bij zijn poging de oversteek te wagen tussen Dover en Calais. Hij lag uitstekend op koers, ware het niet dat hij vlak voor de kust van Calais werd verrast door sterke stroming en steeds verder van de kust afdreef. Hoewel hij nog slechts enkele honderden meters af te leggen had, besloot zijn coach dat het welletjes was. Van Beek kon nauwelijks zijn hoofd meer boven water houden.

Kraakpanden Amsterdam ontruimd

Aan de Vechtstraat in Amsterdam zijn vanmorgen meerdere kraakpanden ontruimd. In de panden zouden zich zo’n vijftig jongeren ophouden. Hoewel de krakers de in slechte staat verkerende panden graag wilden opknappen, moest het Stadsdeel Zuid daar niks van weten. “Krakers zorgen altijd voor overlast”, vindt Stadsdeelvoorzitter Paul Slettenhaar. AT5 heeft foto’s van de ontruiming.