Nieuws

Sinds 2001 niet zo veel asielzoekers

22-07-2014 10:22

Het aantal asielzoekers in Nederland is in de eerste helft van dit jaar verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal kwamen er 12.300 asielzoekers naar Nederland, het hoogste aantal sinds het eerste halfjaar van 2001.

De grootste groep asielzoekers kwam uit Syrië met 3.700 personen, gevolgd door Eritrea met 3.500 asielaanvragen. Het aantal asielzoekers uit Syrië liep als gevolg van de burgeroorlog daar de afgelopen maanden steeds verder op en kwam in juni uit op 900. In juni was het aantal Eritreeërs dat in Nederland asiel aanvroeg alweer sterk gedaald ten opzichte van april en mei. In eerdere jaren waren Somalië, Irak en Afghanistan de belangrijkste herkomstlanden.

Opvang

Mensen die Eritrea ontvluchtten, gingen voorheen vooral naar Zweden en Duitsland. Pas dit jaar kwamen er, mede onder invloed van mensensmokkelaars, onverwacht grote aantallen Eritreeërs naar Nederland..

Eerder meldde staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid & Justitie) dat de toestroom van asielzoekers onhoudbaar dreigde te worden met duizend aanvragen per week. Daarvoor ging het nog om duizend aanvragen per maand. Om de grote toestroom in goede banen te leiden, zouden mensen hoogstwaarschijnlijk moeten worden opgevangen op hotelboten, aldus Teeven eerder deze maand.

ANP