Man de cel in om reaguren

22-07-2014 12:16

In Colombia heeft het hooggerechtshof een man veroordeeld tot een celstraf van anderhalf jaar. Zijn misdaad? Hij had een comment geplaatst onder een nieuwsartikel. Dit meldt Colombia Reports.

De veroordeelde, Gonzalo Lopez, reaguurde in november 2008 onder een nieuwsbericht op de site van de krant El Pais. In zijn commentaar noemde hij regeringsfunctionaris Gloria Escalante onder meer een rat en een dief. Escalante pikte dit niet en deed aangifte wegens smaad.

Boete

Lopez werd veroordeeld, maar ging in hoger beroep. Dit beroep heeft hij nu ook verloren. Bovenop de celstraf van 18 maanden, krijgt hij ook een boete van omgerekend zo’n 3700 euro.

Precedent

De reaguurder had zijn comment geplaatst onder pseudoniem en via een anoniem e-mailaccount, maar kon worden getraceerd via zijn IP-adres. De veroordeling schept een precedent, volgens Pedro Vaca, directeur van de Colombiaanse stichting voor persvrijheid FLIP. Hij stelt dat met hoge straffen als dit mensen ontmoedigd worden om hun mening te uiten op internet. Voorstanders van de straf die Lopez opgelegd kreeg, stellen daarentegen juist weer dat mensen nu wellicht verantwoordelijker omgaan met wat ze op internet zetten.