Ondernemersvereniging wil fietsbelasting

21-07-2014 09:02

Ondernemersvereniging Amsterdam City stelt dat fietsers in de toekomst fietsbelasting moeten gaan betalen, om zo nieuwe fietsparkeerplekken te kunnen financieren. Dit meldt Metro. Alle fietsen zouden een chip moeten krijgen, om zo de eigenaren te kunnen benaderen voor de betaling.

Willem Koster, voorzitter van Amsterdam City zegt het gek te vinden dat automobilisten wel moeten betalen voor openbare voorzieningen, maar fietsers niet. “Voor de oorlog moesten burgers een fietsplaatje kopen dat je op je fiets moest plakken. Zo wist de overheid dat je belasting had betaald”.

Chips

De gemeente is volgens Koster al tests aan het uitvoeren met een moderne variant hiervan. “Er wordt gesproken over chips, die geplaatst kunnen worden op een fiets, waardoor de gemeente de eigenaar kan identificeren. Op die manier kan de gemeente dan contact opnemen met de fietseigenaren over de belasting.” De voorzitter van de ondernemersvereniging denkt dat op die manier fietseigenaren die hun tweewieler lange tijd ergens neerzetten en maar niet ophalen, makkelijk op te sporen zijn.

Financiering

Amsterdam wil de komende jaren tienduizenden nieuwe fietsparkeerplekken creĆ«ren in het centrum. “Er wordt nu onderzocht hoe dit op een fatsoenlijke manier gerealiseerd kan worden'”, meldt Koster. “Er zijn enkel nog plannen en het gaat nog wat tijd kosten om het te onderzoeken. Maar ik vind dat we concrete stappen moeten nemen om de enorme groei van fietsers in de binnenstad te controleren. Dat kan met nieuwe parkeerplekken en die moeten gefinancierd worden.”

Het gaat Koster er naar eigen zeggen niet om dat fietsers alles moeten betalen. Hij wil echter wel dat ze een bijdrage leveren.