Buitenland

LIVE: Veiligheidsraad neemt resolutie aan

21-07-2014 09:55

Updates lopen van meeste recente bovenaan naar beneden tot oudste onderaan.

Dit topic is gesloten.

Update 23.00 Dat er een Oekraïens gevechtsvliegtuig in de buurt van de Boeing van Malaysia Airlines heeft gevlogen, is volgens de Oekraïense president Petro Porosjenko een onzinverhaal. ,,Het is een onverantwoordelijke en onware verklaring”, aldus Porosjenko over de Russische verdachtmaking.

Update 22.51 Hieronder de hele speech van Timmermans in beeld.

Update 22.50 Harde woorden van minister Timmermans in de VN Veiligheidsraad. ,,Wanneer het onderzoek vaststelt wie verantwoordelijk was voor het neerhalen van vlucht MH17, moet er recht worden gedaan. We zijn dat verschuldigd aan de slachtoffers, aan gerechtigheid, aan menselijkheid.”

Update 21.14 De Veiligheidsraad heeft een resolutie aangenomen voor een onbelemmerd onderzoek en een snelle terugkeer van de slachtoffers. De resolutie is unaniem aangenomen, wat betekent dat ook Rusland erachter staat.

Update 19.35 Premier Rutte zegt dat Nederland in onderhandelingen met separatisten geen toezeggingen heeft gedaan.

Update 19.33 Premier Rutte ,,Nadat lichamen zijn aangekomen in Charkov moeten er nog allerlei technische handelingen plaatsvinden, voordat vliegtuig naar Nederland kan vertrekken.”

Update 19.30 Premier Rutte: ,,Kan 10 tot 12 uur duren voordat lichamen in Charkov zijn.

Update 19.25 Premier Rutte: ,,Trein met lichamen is onderweg naar Donetsk, van daaruit naar Charkov. Gaat helaas uren duren. Lichamen zullen dan naar Nederland worden gevlogen.”

Update 19:23 Nederlandse experts zijn niet aan boord in trein. OVSE-medewerkers willen niet ingaan op reden.

Update 19:12 uur Perconferentie verlaat, premier nog in telefonisch overleg met buitenlandse leiders.

Update 18.50 uur Premier Rutte geeft om 19.00 uur een nieuwe verklaring.

Update 18.45 uur Timmermans niet bang voor leiding. ,,Als de wereld ons om een leidersrol vraagt, dan zullen wij daar niet voor terugdeinzen”, zei hij. ,,Ik ben in New York om de wereld te vragen om een humane reactie.”

Update 18.42 uur Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans gaf in New York een persconferentie. ,,Ik zal tot ik ster niet begrijpen dat het dagen moet duren voordat we de menselijke resten kunnen bergen en naar huis brengen.”

Update 18.40 uur Maleisische premier Najib Razak: Lichamen zijn onderweg naar Charkov en gaan dan naar Nederland.

Update 18:38 uur De zwarte dozen van het rampvliegtuig in Oekraïne worden op korte termijn overhandigd aan Maleisië. Dat heeft de Maleisische premier Najib Razak maandag laten weten. De overhandiging zou al maandagavond zijn om 21.00 uur Oekraïense tijd.

Update 18.06 uur De trein met daarin de lichamen van de slachtoffers zijn vertrokken vanuit Torez. De bestemming is waarschijnlijk Charkov, maar dat is nog niet bevestigd.

Update 18.00 uur Premier Maleisië geeft zo een persconferentie met ‘zeer belangrijk nieuws’.

Update 17.43 uur President Porosjenko van Oekraïne: ,,Al onze vliegtuigen in de regio stonden op de grond toen MH17 neerstortte.” Zegt dat in reactie op van Russische minister van Defensie dat er een Oekraïense straaljager achter vloog.

Update 17.28 uur President Obama: ,,Nabestaanden moeten hun geliefden te ruste kunnen leggen en wereld moet weten wat er precies is gebeurd.”

Update 17:27 uur De Amerikaanse president Barack Obama vraagt zich af of de separatisten in Oekraïne iets te verbergen hebben. Dat zei hij maandagmiddag tijdens een persconferentie in de tuin van het Witte Huis. Obama wees erop dat de onderzoekers vrijelijk hun werk moeten kunnen moeten doen. Het is volgens hem aan Poetin om de separatisten tot de orde te roepen.

Update 17:17 uur President Obama: ,,Het is nu vier dagen geleden sinds MH17 is neergeschoten door pro-Russische separatisten”

Update 17.10 President Porosjenko van Oekraïne in interview met CNN: ,,Er zijn drie misdaden gepleegd. Een: neerhalen vliegtuig door separatisten. Twee: manier waarop lichamen zijn behandeld: Drie: bewijs vernietigen.” Noemt handelen van separatisten ‘barbaars’.

Update 17.04 uur Nabestaanden slachtoffers hebben kritiek op regering.

Update 16.55 uur Alle lichamen zijn aan boord van twee treinen met koelwagons. Het gaat volgens premier Oekraïne om 282 lichamen en 87 lichaamsdelen van 16 personen. Met de opstandelingen is overeengekomen dat beide treinen om 19.00 uur lokale tijd (18.00 uur Nederlandse tijd) kunnen gaan rijden met bestemming Charkov. Vanaf Charkov kan er een vliegtuig met de lichamen naar Nederland vertrekken. Update 16.53 uur Oekraïne draagt zo snel mogelijk alle lichamen van de slachtoffers van de vliegramp over aan Nederland. Dat heeft de Oekraïense vicepremier Volodimir Groysman maandag bekendgemaakt. De treinen met aan boord alle lichamen zullen volgens de politicus maandagavond nog vertrekken naar Charkov van waar de stoffelijke resten naar Nederland zullen worden gevlogen, aldus Groysman. Update 16.50 uur Toespraak Koning Willem-Alexander. Hier volledige tekst.

Mijn vrouw en ik zijn diep geraakt door schrijnende verhalen van mensen wier leven in scherven ligt. Hun wanhoop snijdt ons door de ziel. Vele mensen zeiden ons dat ze waardig afscheid willen nemen van onze dierbaren. We snappen hun innige wens om oorzaak boven tafel te krijgen. Hun verlies is niet goed te maken. Het verlies is immens. Enige wat wij konden doen is bij hen zijn en luisteren naar hun verhaal. Ik wil graag mijn waardering uitspraken voor al die mensen die zich bekommeren om nabestaanden. U bent zo nodig! Ik wil ook mijn waardering uiten voor de vele professionals. Mijn vrouw en ik leven met alle mensen mee. In gedachten zijn wij bij u. Deze vreselijke ramp heeft diepe wond geslagen. in onze samenleving. Dat litteken zal voelbaar blijven, tot in de lengte der jaren.

Update 16.45 uur Britse premier Cameron: ,,Als Rusland niet verandert, moeten we onze aanwezigheid en macht doen voelen.” Update 16.43 Premier Rutte na afloop bijeenkomst nabestaanden: ,,Heel Nederland staat om alle nabestaanden heen.” Bijeenkomst met nabestaanden was ‘heel aangrijpend en zeer verdrietig’, aldus Rutte. Update 16.41 Cameron: Alle bewijsstukken wijzen in dezelfde richting. Poetin moet stoppen met steun aan rebellen, anders strenge sancties. Update 16.40 De trein met daarin de lichamen van de slachtoffers vertrekt om 19.00 uur naar Charkov. Update 16.34 uur Britse premier David Cameron geeft statement in het Lagerhuis. Update 16.22 uur Koning Willem Alexander spreekt om 16.45 via een toespraak, uitgezonden op alle publieke zenders, het land toe. Update 16.20 uur De Amerikaanse president Barack Obama geeft om 16.50 uur persconferentie over situatie Oekraïne. Update 16.05 uur Bergingsoperatie is nog niet afgerond, maar gezien het militaire conflict is een grootschalige internationale operatie ‘misschien wel nooit mogelijk’, zegt Peter van Vliet, een van de Nederlandse onderzoekers ter plaatse. ,,Een volledig forensisch onderzoek van het hele gebied”, zou nodig zijn. ,,Maar of dat mogelijk is, weet ik niet.” Update 15.43 uur De Nederlandse onderzoekers hebben hun bezoek aan de crash site afgerond. Update 15.28 uur Nieuw satellietbeeld van de crash site.

Update 15.18 uur Persbureau Interfax meldt dat er opnieuw 10 lichamen zijn gevonden. In totaal zijn er nu 282 geborgen, waarvan 251 lichamen zich bevinden in de trein in Torez.

Update 15.12 uur Russische minister van Defensie: ,,Rusland heeft geen SA-11 BUK raketsysteem of andere wapens geleverd aan de pro-Russische separatisten.”

Update 15.10 uur Russische minister van Defensie: ,,Wij hebben niet waargenomen dat er een raket is afgeschoten rondom het rampgebied. Als de VS daar radarbeelden van heeft willen wij die graag zien.”

Update 15.05 uur De Russische minister van Defensie heeft gezegd dat er een Oekraïense straaljager achter MH17 vloog en heeft gevraagd om uitleg van de regering in Kiev. Ook is er zojuist een radarbeeld gepubliceerd door de Russen.

Update 14.55 uur Volgens het AD laat de Nederlandse regering morgen een paginagrote rouwadvertentie plaatsen in de grote dagbladen. Premier Rutte schrijft daarin:

Nederland is geschokt door deze dramatische gebeurtenis. Iedereen leeft intens mee. Onze gedachten zijn bij de nabestaanden. Zij kunnen rekenen op steun van ons allemaal bij het verwerken van het grote leed dat hun zo plotseling en onverwacht is toegebracht

Update 14.48 Hoofd Nederlandse onderzoekers zegt onder de indruk te zijn van werk plaatselijke hulpverleners, gezien de lastige omstandigheden.

Update 14.41 uur Woordvoerder OVSE over onderzoekers: ,,Ze hebben twee plekken bekeken waar grote delen van het toestel zijn neergekomen. De experts namen het voortouw in het zoeken naar stoffelijke resten. De plek waar de cockpit en het voorste deel van het toestel op de grond kwamen”, komt hierna, aldus de OVSE.

Update 14.32 uur Rebellen-leider Borodai is nog niet door Nederland benaderd voor een gesprek, zegt hij tegen Nieuwsuur, maar is daar zeer toe bereid.

Update 14.11 uur Woordvoerder OVSE zegt dat volgens de rebellen het spoornetwerk schade heeft ondervonden door de oplaaiende gevechten van vandaag met het Oekraïense leger. Kan invloed hebben op vertrek van trein uit Torez.

Update 14.09 uur Persconferentie OVSE. Woordvoerder: ,,Onderzoekers zijn ‘tevreden’ met staat van lichamen slachtoffers en temperatuur in trein.”

Update 14.05 uur Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn maandagmiddag even voor 14.00 uur aangekomen bij het NBC Congrescentrum in Nieuwegein, waar nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp worden geïnformeerd. Ook aanwezig: premier Mark Rutte, net als de ministers Edith Schippers (Volksgezondheid), Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie), Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie). Ook staatssecretarissen Wilma Mansveld en Jetta Klijnsma zijn aanwezig.. Camiel Eurlings (president-directeur van KLM) en Huib Gorter (vicepresident van Malaysia Airlines in Europa) zijn in Nieuwegein.

strong>Update 14.00 uur De volledige tekst van de briefing van premier Rutte eerder vandaag.

Update 13.52 uur Malaysian Airlines vliegt niet meer boven Oekraïne, maar boven Syrië, waar al drie jaar een bloedige burgeroorlog woedt.

Update 13.40 uur Een eerste inspectie van de treinwagons met lichamen van de rampvlucht MH17 is door Nederlandse forensische experts afgerond. De drie inspecteurs kregen samen met waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) toegang tot de drie wagons, aldus een woordvoerster van de OVSE. Op dit moment zijn ze op de rampplek.

Update 13.25 uur Wrakstukken van MH17 vertonen sporen van de inslag van een raket. Dat zeggen experts na het bestuderen van foto’s van wrakstukken in The Times.

Update 13.20 uur De Russische president Poetin heeft morgen een gesprek met zijn veiligheidsraad over kwesties met betrekking tot het waarborgen van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Rusland.

Update 13.05 uur De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft maandag rond het middaguur het condoleanceregister bij de Nederlandse ambassade in Kiev getekend. De president legde bloemen, knielde en heeft enkele woorden gesproken, zo meldde een woordvoerder van de ambassade maandag. Bij het overbrengen van de condoleances waren de Nederlandse ambassadeur Kees Klompenhouwer en het ambassadepersoneel aanwezig.

Update 13.00 uur Er zijn opnieuw 27 lichamen geborgen op de crash site.

Update 12.48 uur Rebellenleider Borodai: ,,We wachten nog op Maleisische experts. We zijn bereid om hun veiligheid te garanderen.” Update 12.41uur De voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer wonen vandaag informatiebijeenkomst nabestaanden van slachtoffers MH17 bij. Update 12.40 uur Nederlandse experts op de crash site.

Update 12.33 Buitenlandse Zaken: op dit moment 2 Nederlandse experts aangekomen op de crashsite.

Update 12.25 Eigenaar Rinat Achmetov van de Oekraïense voetbalclub Sjachtar Donetsk heeft met financiële sancties gedreigd als zes spelers van de club niet razendsnel terugkeren naar de club. De Brazilianen Alex Teixeira, Douglas Costa, Fred, Dentinho, Ismaily en de Argentijn Facundo Ferreyra zijn zaterdag na het oefenduel met Olympique Lyon in Frankrijk niet op het vliegtuig naar Oekraïne gestapt. Zij voelen zich niet veilig in Oekraïne.

Update 12.22 Tweede Kamer komt woensdag om 16.00 uur bij elkaar voor een debat met minister Timmermans van Buitenlandse Zaken en minister Opstelten van Veiligheid & Justitie.

Update 12.19 Rebellenleider Borodai: ,,We zijn bereid trein overal heen te sturen maar met internationale observatie zodat Kiev geen bewijs verdoezeld.”

Update 12.15 Persconferentie Alexander Borodai: ,,We werken volledig mee met OVSE en drie Nederlandse experts. Er liggen 282 lichamen in trein Torez. Er zijn 16 lichamen nog niet gevonden.”

Update 12.10 Het Nederlandse OM is een onderzoek gestart naar het neerstorten van vlucht MH17. Dat meldt NRC. De verdenkingen zijn moord, oorlogsmisdaden en het opzettelijk laten neerstorten van een vliegtuig. Sinds zaterdag is officier van justitie Thijs Berger van de afdeling internationale misdrijven van het OM in Kiev.

Update 12:06 Separatistenleider Alexander Borodai geeft zometeen persconferentie in Donetsk.

Update 12.00 uur De treinwagons met lichamen van slachtoffers van de vliegtuigramp, gaan naar Charkov of Marienpol. Dat zei minister-president Mark Rutte maandag in de Tweede Kamer. De wagons zijn inmiddels verzegeld, voegde hij eraan toe. Voorkeur gaat uit naar Charkov omdat daar een vliegveld is.

Update 11.56 Volgens Peter van Vliet van het Nederlandse onderzoeksteam zal vandaag de trein vanuit Torez gaan reiden. ,,De trein gaat. We weten niet hoe laat en we kennen de bestemming niet. We hebben een belofte gekregen: ‘vandaag gaat ie’. Ik wil alleen dat de trein naar een plaats gaat waar we ons werk kunnen doen. Dat is in het belang van iedereen, vooral van de familie van de slachtoffers.”

Update 11.38 uur Nederlands forensisch team zegt dat trein met daarin slachtoffers vandaag zal vertrekken uit Torez. Onduidelijk is de bestemming.

Update 11.30 uur In het rampgebied waar vlucht MH17 neerstortte zijn tot nog toe 272 lichamen gevonden. Dat heeft de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek maandag volgens het Russische persbureau ITAR-TASS bekendgemaakt. Hij baseert zich op cijfers van de rampenbestrijdingsdienst. ,,Volgens de laatste cijfers die zijn verschaft door de Oekraïense Staatsdienst voor Noodtoestanden, zijn 272 lichamen gevonden waarvan er 251 in de koelwagons in Torez liggen”, zei de premier. Volgens officiële gegevens waren er 298 mensen aan boord.

Update 11.27 Rutte: ,,Europese leiders staan schouder aan schouder. We kunnen op internationale steun rekenen.”

Update 11.18 Rutte: ,,Er sterke aanwijzingen bij toedracht van ramp. Verder wil ik niet gaan. Veiligheidsdiensten hebben inderdaad zulke aanwijzingen.” Gaat met slachtoffers in gesprek over nationale herdenking. “Er zou een moment van nationale herdenking kunnen komen. Ik wil daar met nabestaanden over in gesprek.”

Update 11.16 Tweet van cameraman EenVandaag

Update 11.13 De Oekraïense stad Charkov maakt zich op voor de ontvangst van de lichamen van de slachtoffers van de vliegtuigramp. Een speciaal opgezet crisisteam werkt aan het opzetten van tal van faciliteiten voor een onderzoek naar de ramp en de komst van experts en nabestaanden. Dat vertelde Marina Sjevtsjenko, een van de leden van het crisisteam. Update 11.10 Premier Rutte reageert op vragen van Kamerleden. ,,Veiligheidssituatie in rampgebied is instabiel, er is eigenlijk geen effectief staatsgezag. Er zijn criminele groepen actief, OVSE-medewerkers ontvoerd.” Update 11.07 Groot-Brittannië is bereid economische verliezen te nemen door verdere sancties tegen Rusland omdat de kosten van nietsdoen groter zijn. Dat zei de Britse minister van Financiën George Osborne maandag. ,,Ik zou zeggen…elke sanctie heeft economische gevolgen, en we zijn bereid verdere sancties in te stellen.” Update 11.05 Louis Bontes: ,,Stuur de special forces er heen. Haal die lichamen terug. Red de eer van het land.” Update 11.00 uur Deze tweet van CNN-anchor Chris Cuomo laat zien dat er brokstukken worden verwijderd van de crash site.

Update 10.55 uur De Kamerleden bedanken het kabinet tijdens de briefing voor hun inspanningen en informatievoorzieningen. Wel hebben zij veel vragen variërend van mogelijkheden om ‘nationale rouw’ te beleven tot over de betrokkenheid bij zijn toezegging tot medewerken van de Russische president Poetin.

Update 10.50 uur D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma: ,,Dit heeft alles weg van een oorlogsmisdaad.”

Update 10.30 uur De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemt maandagavond om 21.00 uur Nederlandse tijd over een resolutie over de vliegramp in Oekraïne. Dat heeft de Britse ambassadeur bij de VN, Mark Lyall Grant, gezegd.

Update 10.20 uur: Rutte spreekt in de Tweede Kamer. “Het Nederlandse forensisch team is inmiddels in Torez en praat met de OVSE over toegang tot het rampgebied. Er is nog geen uitsluitsel wanneer lichamen van Nederlandse slachtoffers terug in Nederland komen.” Rutte zei dat de treinen met daarin de lichamen zo snel mogelijk naar een door Oekraïne gecontroleerd gebied moeten rijden. ,,Het liefst zien wij dan dat de lichamen naar Nederland worden gebracht voor identificatie.” Volgens de Organisatie voor Samenwerkingen en Veiligheid in Europa (OVSE) zondag lagen in de treinen 196 mensen. Volgens onbevestigde berichten maandag zou het inmiddels gaan om 251 stoffelijke resten, aldus de premier.

We moeten voorkomen dat vroegtijdig aanwijzen van schuldigen leidt tot kleinere kans op repatriëring van slachtoffers

Als de toegang tot de crash-site onvoldoende blijft, zullen ‘alle politieke en economische opties’ op tafel liggen

Ik begrijp dat mensen willen dat we snel uitspreken over schuldvraag. Maar dat leidt tot verminderde toegang tot rampgebied.

Update 10.00 uur: De Nederlandse onderzoekers zijn aangekomen op de rampplek, meldt minister Opstelten.

Origineel bericht
De lichamen van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne worden overgebracht naar Charkov. Dat hebben de leiders van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk maandag gezegd tegen persbureau Interfax. Wel moeten er internationale experts bij aanwezig zijn als de trein naar Charkov rijdt.

,,De lichamen blijven in de koelwagons van de trein op het station van Torez. Ze zullen naar Charkov worden gestuurd alleen nadat internationale experts – Nederlanders, Maleisiërs of vertegenwoordigers van het Rode Kruis – ter plaatse zijn gekomen. Zij moeten de trein met de lichamen vergezellen, we zijn er klaar voor om voor hen een aparte wagon toe te voegen”, aldus eerste vicepremier Andriy Poergin.

Nederlandse onderzoekers

Drie leden van het Landelijk Team Forensische Opsporing zijn in de Oost-Oekraïense stad Donetsk gearriveerd. Ze zijn onderweg naar de rampplek waar vlucht MH17 van Malaysia Airlines crashte. Het zijn de eerste internationale onderzoekers die door rebellen beheerst gebied hebben bereikt sinds de vliegramp van afgelopen donderdag.

Ze wilden tegen persbureau Reuters geen details geven van hun plannen. Volgens bronnen van het persbureau binnen de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) gaat het drietal naar de plaats Torez om de lichamen die daar in koelwagons liggen te checken. Een woordvoerder van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk liet ondertussen weten dat de rebellen advies van de experts ter harte zullen nemen over waar de trein met lichamen naartoe moet worden gestuurd.

Aanvallen

Een rebellencommandant in Donetsk zei maandag dat de stad wordt aangevallen door Oekraïense regeringstroepen. Hij zei dat ook dichtbij het station wordt gevochten. Ooggetuigen hoorden luide explosies in het centrum van de stad. Het Oekraïense leger liet weten dat ,,de militaire operaties in het oosten van het land in een actieve fase zijn”. Een legerwoordvoerder wilde niet reageren op de vraag of de regeringstroepen het rebellenbolwerk Donetsk proberen in te nemen, zoals rebellen zeiden.

ANP/TPO