Buitenland

Ondanks bestand toch raketten uit Gaza

17-07-2014 11:38

Twee uur na het ingaan van een staakt-het-vuren tussen Israel en Hamas zijn er toch drie raketten vanuit de Gazastrook afgevuurd. Dat meldt het Israëlische Haaretz. Voordat de raketten werden afgevuurd ging eerst lange tijd het luchtalarm af.

Update 13.00: Israël en de Gazastrook zijn het in Egypte eens geworden over een ,,veelomvattende” wapenstilstand. Dat hebben Israëlische bronnen gemeld aan de BBC. Het staakt-het-vuren moet vrijdagochtend ingaan. Egypte bemiddelt in het conflict tussen Israël en de Palestijnse beweging Hamas, die het in de Gazastrook voor het zeggen heeft.

Update 11:45: Geen raketten, maar mortiergranaten

Israël en Hamas accepteerden afgelopen nacht het voorstel van de Verenigde Naties voor een tijdelijk staakt-het-vuren om humanitaire redenen, voorgesteld door de Nederlandse VN-gezant Robert Serry. Het bestand zou vijf uur moeten duren. Vlak voor het ingaan voerde het Israëlische leger nog een luchtaanval uit.

Door Israëlische aanvallen zijn in ruim een week tijd 227 doden gevallen, merendeels burgers. Bijna 1700 mensen zijn gewond geraakt. Vanuit de Gazastrook zijn vele honderden raketten op Israël afgevuurd. Aan Israëlische zijde is een dode gevallen.