Buitenland

Malaysian Airlines Boeing 777 boven Oekraïne neergeschoten

17-07-2014 17:15

Updates lopen van meeste recente bovenaan naar beneden tot oudste onderaan.

Updates van vrijdag 18 juli vindt u verder hier.

We stoppen de berichtgeving voor vandaag. Bedankt voor het volgen. Morgen uiteraard meer.

Update: De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag zijn nationale veiligheidsteam gesproken. Hij sprak met onder anderen met minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en CIA-directeur John Brennan. ,,De president heeft het nationale veiligheidsteam opdracht gegeven om alles te doen om te helpen bepalen wat er is gebeurd”, aldus het Witte Huis.

Update: Radio 1 past vrijdag de programmering aan. Vanwege de vliegtuigcrash komt onder meer het programma ‘Radio Tour de France’ in de middag te vervallen. Dat meldt de NOS.

Update: Rutte tijdens nieuwe persconferentie.

We hebben nog geen contact gehad met Rusland. We willen onafhankelijk onderzoek. Daders moeten gestraft worden, maar nu eerst alles aan doen om feiten boven tafel te krijgen. Ik ga niet speculeren over allerlei internationale verhoudingen. Zorg voor nabestaanden allerbelangrijkste.

Update: Obama: “Al het bewijs op de crash site moet blijven liggen in verband met onderzoek.”

Update: Beelden die CNN uitzond bleken uit filmpje van 6 juni te komen.

Update: Vicepresident Huib Gorter van Malaysia Airlines Europa: “Voor de luchtvaartsector is het geen oorlogsgebied. Het is een veilig gebied om overheen te vliegen, anders krijg je onmogelijk een vluchtplan.”

Update: Bij de vliegtuigramp 154 Nederlanders om het leven. Daarmee is het een van de grootste vliegtuigrampen met Nederlandse doden uit de geschiedenis. In maart 1977 kwamen in Tenerife 238 Nederlanders om het leven bij een vliegtuigcrash.

Update: VN-chef Ban Ki Moon: Er moet een volledig en transparant internationaal onderzoek komen naar deze ramp.

Update: Radar bevestigt nu ook dat raket flight MH17 neerhaalde.

Update: De Russische president Vladimir Poetin geeft de schuld aan de regering in Kiev. Als die niet een nieuw offensief had gelanceerd in het oosten van het land, was de ramp niet gebeurd, aldus het Russische staatshoofd. Update:: Malaysian Airlines: “Het was niet geclassificeerd als oorlogsgebied. Het is een veilig gebied om overheen te vliegen.” Update: Reactie Russische president: “Today a terrible event, a terrible tragedy happened in the skies over Ukraine” Update: Naast 154 Nederlander waren er 27 Australiërs, 23 Maleisiers, 11 mensen uit Indonesië, 6 uit Groot-Brittannië, 4 Duitsers, 4 Belgen, 3 Filipijnen en 1 Canadees aan boord. Van 47 mensen is nog niet duidelijk waar ze vandaan komen. Update: Amerikaansen vice-president Joe Biden: geen ongeluk, vliegtuig is neergehaald. Update: 154 Nederlanders verongelukt. In totaal 283 inzittenden omgekomen. Update: NAVO-chef Ander Fog Rasmussen wil snel een internationaal onderzoek naar de oorzaak van de crash. De Deen toonde zich “diep geschokt en bedroefd”. Update: Vrijdag waarschijnlijk crisisberaad VN Veiligheidsraad. Update:Premier Rutte heeft bij aankomst op Schiphol nog een verklaring afgegeven.

Ik ben er geschokt en kapot van en heel Nederland is in diepe rouw. Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers, nabestaanden, familie en vrienden.

Update: Wall Street Journal: Amerikaanse inlichtingendiensten melden dat het zeker is dat vliegtuig is neergehaald door raket, maar onduidelijk wie die heeft afgevuurd. Update: Separatisten uit de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk hebben vlak na de vliegtuigcrash in het oosten van Oekraïne gebeld met een inlichtingenmedewerker uit Rusland. De Oekraïense veiligheidsdienst SBU heeft een transcript vrijgegeven van het vermeende telefoongesprek. Update: Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft gereageerd op de crash.

Een inktzwarte dag voor Nederland, voor Maleisië. Wij treuren om iedereen aan boord van vlucht MH 17, waar zij ook vandaan kwamen. Wij leven mee met al hun dierbaren, hun vrienden, collega’s, bekenden. Het verdriet moet immens zijn. Samen met al mijn collega’s op BZ en de posten zal ik mij ervoor inspannen dat de nabestaanden snel duidelijkheid krijgen over wat er precies is gebeurd en wat er vanaf nu kan worden gedaan.”

Update: White House placed on lockdown due an unattended package. Update: Eurocontrol: luchtruim Oost-Oekraïne dicht tot nader order. Update: Ook op vliegveld Kuala Lumpur arriveren nabestaanden van inzittenden vliegtuig. Update: Europese luchtverkeersleiding EUROCONTROL zegt dat vliegtuig niét op een verboden hoogte vloog. Gebied daaronder wel verboden terrein en afgesloten. Update Ondertussen nemen grappenmakers het Amerikaanse MSNBC te grazen. Update: Luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines heeft een informatienummer geopend voor familieleden van slachtoffers van de vliegtuigcrash in het oosten van Oekraïne. Het nummer is 00 6037 8841234. Update: Hele crashgebied zou onder controle staan van gewapende pro-Russische rebellen Update: Persbureau Reuters: Gewapende rebellen zouden het reddingswerkers onmogelijk maken onderzoek te doen. Update: Propaganda-oorlog komt op gang. Staatszender Russia Today suggereert dat Putin’s vliegtuig een doelwit was van Oekraïne, maar dat ze per ongeluk het gecrashte toestel hebben neergehaald. Update: Pro-Russische separatisten stellen driedaags staakt-het-vuren voor onderzoek ramp en werk hulpverleners. Update: In Kiev zijn tientallen bloemen neergelegd en kaarsjes aangestoken bij de Nederlandse ambassade. Ook bij het Nederlandse consulaat in de westelijke stad Lviv zijn bloemen gelegd en kaarsjes neergezet. Update: Aandeelkoersen Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen kelderen. Delta Airlines stond omstreeks 20.50 uur Nederlandse tijd 2,4 procent lager. American Airlines zakte 2,1 procent en United Continental speelde 2,6 procent kwijt. Update: Groot-Brittannië vraagt om een extra crisisbijeenkomst van de Veiligheidsraad. Update: NOS: Ongeveer 55 Nederlanders aan boord. Update: Duitse pilotenvereniging over de crash

Als er geen concrete aanwijzingen zijn dat het gevaarlijk is op grote hoogte over die gebieden te vliegen, dan is dat daadwerkelijk dagelijkse routine. Wel beter om nu uit veiligheidsoverwegingen niet meer over dit crisisgebied te vliegen.

Update: Persbureau Interfax: Pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne zeggen dat zij een van de twee ‘zwarte dozen’ hebben gevonden. Update: Koning Willem-Alexander ‘diep getroffen’ door tragedie. Hele verklaring hier.

Wij leven intens mee met familie, vrienden, collega’s en bekenden van de slachtoffers en met hen die nog in onzekerheid zijn of hun geliefden aan boord van het toestel waren.

Update: De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft donderdagavond premier Mark Rutte gebeld over de vliegtuigcrash. Hij noemde de gebeurtenis een terroristische daad en bood aan dat Nederlandse experts deel gaan uitmaken van een internationale onderzoekscommissie die onderzoek moet gaan doen naar de ramp. Dit zei de Oekraïense ambassadeur in Nederland, Olexander Horin, tegen het ANP. Update: Franse president Hollande wil dat er alles aan gedaan wordt om duidelijkheid te krijgen over de ramp. Update: Reactie van minister Opstelten, die premier Rutte op dit vervangt.

Ik ben me ervan bewust dat dit onderzoek nooit snel genoeg kan gaan, maar iedereen doet er op dit moment alles aan om familie en vrienden zo goed mogelijk te informeren. Voor verwanten van passagiers van vlucht MH17 wordt door Schiphol zo snel mogelijk een telefoonnummer bekend gemaakt voor meer informatie en opvang. Zodra die bekend zijn wordt dat direct gecommuniceerd.

Update: Obama: “We onderzoeken of er Amerikaanse burgers aan boord zijn.” Biedt hulp aan bij onderzoek naar toedracht ramp. Schermafbeelding 2014-07-17 om 20.08.39 Update: Nederlandse fotograaf op de rampplek. Update: Reuters: Head of Ukraine’s airspace regulatory body says MH17 was flying normally without problems until it disappeared from radar Update: Minister Ivo Opstelten (Veiligheid & Justitie) is op zijn ministerie in overleg met de top van de meest betrokken ministeries. Dat zijn verder Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Milieu. Update: Ook KLM mijdt luchtruim boven rampgebied Update: Russische separatisten en Oekrains leger beschuldigen elkaar van neerhalen MH017.

“Het Oekraïense leger heeft het vliegtuig van Malaysia Airlines in Oost-Oekraïne neergehaald met een straaljager. Dat zeggen de autoriteiten in de separatistenregio Loehansk en Donetsk donderdag. Het leger zou het vliegtuig mogelijk hebben aangezien voor een Russisch spionagevliegtuig. Het leger heeft het vliegtuig neergehaald met een Sukhoi SU-25, zeggen de separatisten. Daarna is er een aanval uitgevoerd op de separatisten op de grond.”

  Update: statement van KLM. Update: Oekraïnse regeringsadviseur: 23 Amerikanen aan boord rampvlucht MH017 Update: Interfax: ruim 300 mensen aan boord rampvlucht MH017 Update: Reuters: Ukrainian president Poroshenko says bringing down of Malaysian passenger plane was a “terrorist act”.  Update: 4 Nederlanders met tickets reiswebsite ATP.nl aan boord rampvlucht MH017. Update: Verklaring van minister-president Rutte n.a.v. het neergestorte vliegtuig boven Oekraïne:

“Ik ben diep geschokt door de dramatische berichten over het neerstorten van vlucht MH17 van Malaysian Airlines van Amsterdam naar Kuala Lumpur boven Oekraïens grondgebied. Nog heel veel is onduidelijk over de toedracht, de omstandigheden en de inzittenden. Ik heb zojuist gesproken met de Oekraïense President. Ben nu onderweg terug naar Nederland om vanuit Den Haag de situatie verder te volgen en te handelen. Onze gedachten gaan nu uit naar de inzittenden, hun familie en vrienden.”

Update: Premier Rutte keert terug van vakantie. Heeft zojuist gesproken met premier Oekraïne. Update: FAA had al gewaarschuwd voor mogelijke problemen in luchtruim Oekraïne. Update: Statement van Boeing. Update: De Russische president Vladimir Poetin heeft de crash met het toestel van Malaysia Airlines in Oekraïne besproken met de Amerikaanse president Barack Obama. Dat meldde het Russische agentschap Ria Novosti. Update: touroperator WTC.nl gaat uit van tussen de 20 en 30 Nederlands sprekenden aan boord Update: D-Reizen: 25 Nederlanders hebben bij ons geboekt. We weten natuurlijk niet 100% zeker of ze ook daadwerkelijk zijn ingestapt (live bij NOS) Update: livebeelden via RT Live. Update: Vliegmaatschappijen op Schiphol zijn  begonnen met het omleiden van de routes naar het verre oosten vanwege de situatie in Oekraïne. Update: Reuters: “Emergencies Ministry official on site says body parts scattered around up to 15 km from crash site, at least 100 bodies seenUpdate: AP: “Ukraine president: ‘Armed Forces of Ukraine did not take action against any airborne targets'” Update: het vluchtnummer van de gecombineerde KLM-vlucht is: KL4103. Update: MH017 was een gecombineerde vlucht van KLM en Malaysia Airlines. D-Reizen meldt: “Wij hebben circa twintig mensen aan boord van vlucht MH017” (Via RTL Nieuws.) Update: White House: Obama has been briefed on reports of the plane Update: Interfax: volgens het Oekraïnse ministerie van binnenlandse zaken werd de raket waarmee de Boeing 777 is neergehaald afgevuurd door ‘separatisten’. Update: NOS: Meer bronnen uit Kiev bevestigen dat er een vliegtuig is neergestort. Update: Luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines heeft geen informatie over enig vliegtuig dat zou zijn gecrasht. Hetzelfde geldt voor het Maleisische ministerie van Verkeer in Kuala Lumpur, aldus persbureau Reuters donderdag. Update: “MALAYSIAN PLANE WAS BROUGHT DOWN BY A BUK GROUND-TO-AIR MISSILE – INTERIOR MINISTRY ADVISER, QUOTED BY INTERFAXUpdate: Interfax: Oekraïnse regering meldt dat alle inzittenden zijn omgekomen. Update: Interfax meldt: “MALAYSIA AIRLINES TOESTEL NEERGESCHOTEN” Volgens het Russische persbureau Interfax is er een Maleisisch passagiersvliegtuig, een Boeing 777, in Oekraïne in de buurt van de Russische grens neergestort. Het vliegtuig was opgestegen in Amsterdam. Aan boord zaten naar verluidt 280 mensen. Het gaat om een vliegtuig van Malaysian Airlines en was op weg naar Kuala Lumpur. Het toestel verloor hoogte en werd vervolgens brandend op de grond teruggevonden 50 mijl voor de grens met Rusland, aldus Interfax. Persbureau Interfax zegt zich te baseren op bronnen binnen de luchtvaartwereld. Het gaat waarchijnlijk om vlucht MH17, hier te zien via Flighttracker. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten nog niet over vedere informatie te beschikken. Een woordvoerder van Malaysia Airlines heeft bevestigd dat er een “incident” heeft plaatsgevonden aan boord van een van de vluchten van de maatschappij. De woordvoerder kon een crash niet bevestigen.  

CC-foto: Aero Icarus