Buitenland

Oud-premier Van Agt bekritiseert Rutte over Palestijnen

16-07-2014 15:03

Voormalig CDA-premier Dries van Agt heeft in een open brief forse kritiek geuit op premier Mark Rutte. Van Agt is boos over de uitlatingen van Rutte in een tv-interview over het offensief van Israël in de Gazastrook. ,,Dat gesprek was een horreur”, meent Van Agt die al jaren opkomt voor de rechten van de Palestijnen. 

Zelden schrijft oud-premier aan zittende premier

De 83-jarige Van Agt schrijft in een open brief, gepubliceerd op de website Rights Forum, dat het niet vaak voorkomt dat een oud-premier zich rechtstreeks tot de hoogste minister wendt. Nu is dat volgens Van Agt echter wel nodig. ,,Premiers van ooit schrijven zelden aan premiers van nu over politieke zaken. Jij bent mijn achter-achterkleinzoon in het ambt van Eerste Minister, ook jij hebt nooit een politieke brief van mij ontvangen.”

Volgens Van Agt ,,faalt” Nederland in ,,het beschermen van de meest fundamentele rechten van het Palestijnse volk”, terwijl de Grondwet de regering gebiedt de internationale rechtsorde te bevorderen. Volgens hem heeft Rutte last van ,,blikvernauwing” als het gaat om de wijze waarop het conflict is geëscaleerd. Rutte mist volgens Van Agt “empathie met het immense leed van de weerloze Palestijnen.”

Terecht zei je in het interview dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen. Dat lijdt geen twijfel. Maar even onbetwistbaar is het dat die zelfverdediging proportioneel behoort te zijn. Tot dusver meer dan 100 doden in Gaza, merkte de interviewer van de NOS op, in Israël geen enkele. Is dat proportioneel? Het is ontluisterend dat je die vraag bevestigend hebt beantwoord – meer dan 100 Palestijnse doden vind jij “niet disproportioneel”. Dat is schokkend.

Van Agt komt al jaren op voor de Palestijnse zaak. In zijn tijd als politicus verdedigde hij Israël met hart en ziel.

Wat me in je televisieoptreden bovenal heeft verontrust is het ontbreken van enige empathie met het immense leed van de weerloze Palestijnen. Inderdaad Mark, de raketbeschietingen uit Gaza zijn strijdig met het internationaal recht en moeten onmiddellijk stoppen. Maar Israël schendt het internationaal recht dagelijks, al decennia lang, op allerlei manieren, met ernstige gevolgen. Waarom laat je nooit daarover de vonken van je verontwaardiging van het scherm spatten?

Voor eerst in 30 jaar in Tweede Kamer

Het Palestijns-Israëlisch conflict zorgde er vorig jaar juni ook al voor dat de oud CDA-premier voor het eerst in ruim 30 jaar weer optrad in de Tweede Kamer. Hij pleitte toen voor sancties tegen Israël omdat dit land de afscheidingsmuur tussen Israël en de Palestijnse Gebieden weigert af te breken.