Buitenland

In Nieuw Zeeland is straks verdachte van verkrachting automatisch schuldig

16-07-2014 12:51

Update: Huffington Post noemt dit doodleuk “a more just, rational legal system“.

In Nieuw Zeeland zijn dit jaar parlementsverkiezingen en ongeacht de uitslag staat de rechtstaat aldaar op het spel. Zowel de National Party als de Labour Party (de twee grootste partijen) willen een einde maken aan basale rechtstaatprincipes, vastgelegd in de Grondwet, als het gaat om verkrachtingszaken. De National Partie wil af van het recht om te zwijgen, Labour wil af van het principe ‘onschuldig tot het tegendeel is bewezen’. Dit meldt de New Zealand Herald

Zowel het zwijgrecht als het onschuldigheidsprincipe zijn de twee belangrijkste pijlers onder de rechtstaat.

Erosie rechtstaat sinds 1980

Sinds 1980 hebben verdachten van verkrachtingszaken het in Nieuw Zeeland al moeilijker dan verdachten van andere zaken. Verkrachtingsverdachten moeten voor de rechtbank aannemelijk maken dat het slachtoffer ‘instemde’ met de seksuele handelingen. Lukt dit niet, en is er geen ander bewijs, dan kan de verdachte schuldig worden verklaard.

Uiteraard zal het aantasten van de twee belangrijkste pijlers onder de rechtstaat voor een tsunami aan veroordeelde onschuldige (voornamelijk) mannen zorgen.

‘Er bestaan geen valse beschuldigingen’

Maar een Labour-woordvoerder laat aan de New Zealand Herald weten dat dit heus zal meevallen: “Er is helemaal geen reden te denken dat mensen vals zullen worden beschuldigd”, aldus Andrew Little (zonder ironie).

Oftewel: er worden nooit valse aangiftes van verkrachting gedaan, beschuldigingen daarvan zijn altijd automatisch waar. Getuigen en bewijzen niet langer noodzakelijk.

Wel zo makkelijk als je van je ex, hinderlijke buurman, lastige zoon of gewoon willekeurige man wiens hoofd je niet aanstaat afwilt.

Er bestaan tenslotte geen vrouwen die liegen. Wel mannen die verkrachten. En in Nieuw Zeeland zijn dat er straks opvallend veel. Heel erg veel, zo valt te vrezen.