Binnenland

4,5 jaar voor moordenaar Anneke van der Stap

15-07-2014 13:45

Ron P. is dinsdag tot 4,5 jaar cel veroordeeld voor doodslag op de Rijswijkse studente Anneke van der Stap. Het gerechtshof in Den Haag vindt een vooropgezet plan niet bewezen. Daarom is de straf veel lager dan de levenslange gevangenisstraf die de aanklager had geƫist.

Eerder veroordeeld

P. werd eerder al veroordeeld voor de moord op stewardess Christel Ambrosius, in de zogenoemde Puttense moordzaak. Anneke werd in 2005 dood gevonden langs het Jaagpad in Rijswijk. P. had direct de schijn tegen. Toch werd hij in september 2012 vrijgesproken, omdat overtuigend bewijs volgens de rechtbank in Den Haag ontbrak.

Overzicht van beide zaken

Ron P. werd dinsdag veroordeeld tot 4,5 jaar cel voor doodslag op de Rijswijkse studente Anneke van der Stap. Eerder werd hij veroordeeld voor de moord op en verkrachting van Christel Ambrosius in 1994. Een overzicht van beide zaken:

Puttense moordzaak:

– Stewardess Christel Ambrosius (23) wordt in 1994 verkracht en vermoord. Dat gebeurde in het huisje van haar oma in Putten.

– Voordat P. in beeld komt worden Herman Du Bois en Wilco Viets veroordeeld voor deze zaak. Ze zitten onterecht jarenlange celstraffen uit. Dit wordt als een van de grootste gerechtelijke dwalingen in Nederland gezien.

– P. wordt verdachte in de Puttense moordzaak door een DNA-match. Zijn DNA werd afgenomen en in de databank gezet, nadat hij voor diefstallen was veroordeeld. P. ontkent betrokkenheid.

– Uiteindelijk bepaalt de Hoge Raad zijn straf voor de Puttense moordzaak in september 2013 op 15,5 jaar.

Moordzaak Anneke van der Stap:

– De Rijswijkse student Anneke van der Stap wordt in 2005 dood gevonden langs het Jaagpad in Rijswijk.

– Ron P. wordt als verdachte voor de rechtbank in Den Haag gebracht. Deze rechtbank spreekt hem ondanks een levenslange eis van het Openbaar Ministerie in september 2012 vrij. De rechters concludeerden toen dat de omstandigheden ,,zeer belastend” zijn, maar het ontbrak aan overtuigend bewijs.

– In hoger beroep bij het gerechtshof in Den Haag eist het OM opnieuw levenslang. Volgens de aanklager is er wel degelijk overtuigend bewijs tegen P. Zo hebben twee getuigen die bij P. in de gevangenis hebben gezeten, verklaard dat hij de moord op Anneke van der Stap heeft opgebiecht. Verder beschikte P. over verschillende spullen van de studente. P. ontkent betrokkenheid.

– Het hof achtte een vooropgezet plan niet bewezen en veroordeelt P. wegens doodslag tot 4,5 jaar cel.

ANP