Wegslepen rampschip Costa Concordia begonnen

14-07-2014 08:42

De laatste fase van de berging van het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia is maandagochtend vroeg begonnen. Bergers gaan het schip twee meter omhoog brengen door lucht in de drijvers te pompen. Daarna zal het gevaarte 30 meter uit de kust worden getrokken en vervolgens worden verankerd. Na bevestiging van de laatste drijvers nemen sleepboten de klus over.

Het 290 meter lange scheepswrak zal later in de week worden versleept naar de Italiaanse stad Genua waar de sloophamer wacht. Honderden experts zijn bij de operatie betrokken. Als alles goed verloopt, zal de Costa Concordia 5 dagen doen over zijn laatste reis van 370 kilometer van het Toscaanse eiland Isola del Giglio naar Genua.

Op 13 januari 2012 verging het cruiseschip met meer dan 4200 mensen aan boord, onder wie 42 Nederlanders, bij het Toscaanse eilandje. Het voer te dicht op de kust, raakte rotsen, sloeg lek en kapseisde. Door de ramp verloren 32 mensen het leven. De kapitein van het schip staat terecht. Hij had de Costa Concordia vrijwel meteen na het ongeluk verlaten en liet de passagiers aan hun lot over. Tijdens de bergingswerkzaamheden kwam een duiker om het leven.

ANP