‘Tonen nazivlaggen bij pro-Palestina demo schandalig’

14-07-2014 07:42

Het niet ingrijpen bij de demonstratie tegen Israël zaterdag, heeft tot felle reacties geleid. Eerder kwamen er al Kamervragen van de PVV, nu laat ook de directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) Esther Voet aan De Telegraaf weten woest te zijn.

Vandaag hang ik aan de telefoon bij de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen,” aldus Voet. “Dit pikken we niet. Van Aartsen is nu te laat, hij had meteen moeten ingrijpen.”

Schandalig

Voet heeft geen goed woord over voor het tonen van de nazisymbolen: “Schandalig dat dit in Nederland anno 2014 voor kan komen en nog schandaliger is het dat er politici mee hebben gelopen.” Ze doelt hiermee onder meer op de PvdA-politica Fatima Elatik en het raadslid van de Haagse Stadspartij Fatima Faid die met de demonstratie meeliepen.

“Fatima Elatik is een redelijke vrouw. Ze ging onlangs nog op de foto met rabbijn Evers. Dat zij nu hieraan meedoet, blijkt hoever de onrede is doorgedrongen. De Joodse gemeenschap raakt zo alle redelijke gesprekspartners kwijt,” zegt Voet.

Afgekeurd

Fractievoorzitter Inge Vianen van de lokale GroenLinks, die ook bij de manifestatie aanwezig was, zegt geen hakenkruisen te hebben gezien. “De organisatie heeft het gebruik afgekeurd en de symbolen laten verwijderen. Ik heb het uiteraard ook afgekeurd. Er zijn altijd mensen die het versjteren voor anderen. Het doet geen recht aan het doel van de demonstratie. Het gaat niet om het ene geloof tegen het andere. Het gaat om mensenrechtenschending. Hiermee help je ook niet de zaak van de Palestijnen,” meldt Vianen.

Niet nodig

Een woordvoerster van Van Aartsen zegt dat ingrijpen niet nodig was. “Toen de vlaggen werden getrokken, heeft de politie direct tegen de organisatie gezegd dat dit te ver ging en dat ze moesten worden weggehaald. En dat is vervolgens gebeurd. Van Aartsen is niet aan bod gekomen.” Ook de politie meldt dat hiermee de kous af was.

Verbieden

Van Aartsen stelde overigens afgelopen week nog dat burgemeesters weinig kunnen doen als een demonstratie is aangemeld. Verbieden kan alleen via de rechter en oppakken van demonstranten kan alleen als ze anderen beledigen of agressief worden, zo zei hij. Daarnaast stelde hij dat hij het bij de ISIS-demonstratie, onlangs in Den Haag, niet had verboden dat er met jihadvlaggen werd gezwaaid, net als met de nazisymbolen bij een PVV demonstratie.