Binnenland

Tegen alle adviezen in toch belbusjes op Texel

11-07-2014 17:33

Al vanaf september vorig jaar waren er geruchten over een zogenaamde ‘OV-pilot’ op Texel. Dit zou betekenen dat gewone buslijnen op het eiland verdwijnen en plaats moeten maken voor taxibusjes, die een uur van tevoren gebeld moeten worden. Ongemakkelijk, maar geen ramp. Toeristen worden waarschijnlijk niet blij van de ontdekking dat ze eerst moeten bellen voor een bus, en er dan nog een uur op moeten wachten, maar na die eerste keer zouden ze het wel door hebben. Bovendien waren het slechts geruchten, dus toen een groep boze reizigers het gemeentehuis binnenmarcheerde in de herfst van 2013, keek de gemeenteraad vreemd op.

Haken en ogen

Later kwam er toch een bevestiging: er werd in achterkamertjes inderdaad gewerkt aan een pilot met de werknaam BOVT, Beter Openbaar Vervoer Texel. Volgens wethouder Hercules, de trekker van deze kar, zou dit Texel het beste openbaar vervoer van heel Europa gaan geven. Soortgelijke pilots door het hele land zijn echter mislukt en bovendien hing er nog een prijskaartje aan; het plan zou drie miljoen aan subsidie en de reiziger drie euro per rit gaan kosten.

Gemiddeld stukken duurder dan reizen met de OV-chipkaart die we een paar jaar geleden allemaal per se moesten hebben. In de taxibusjes zullen die kaarten, net als seniorenkortingen, abonnementen en studentenreisproducten het niet meer doen.

De waarheid: Niemand wil dit

Actiegroep ‘Behoud de Bus’, eerder nog de boze reizigers die naar de gemeente stapten, kreeg van over het hele eiland steun en vanuit de bus zelf klonk niks dan verontwaardiging over het plan. Afgezien van taxibedrijven (die hier geld aan gaan verdienen) en vakantieparken (die nu openbaar vervoer tot aan de deur hebben, een extra ster kunnen claimen en honderd euro meer mogen vragen voor een verblijf van een weekje) profiteert er niemand van dit zogenaamd ‘betere openbaar vervoer’. Ook reizigersorganisatie Rover heeft aangegeven zich zorgen te maken.

“Texelhopper”

In juni werd de teleurstelling dan uiteindelijk op een presenteerblaadje gebracht: Met slechts twee stemmen tegen (Texel2010) kreeg de pilot groen licht van de gemeenteraad. Onder de naam Texelhopper zullen de busjes vanaf december, een uur nadat ze gebeld worden, tegen een tarief van drie euro en tegen ieders zin, over het eiland rijden. De tijd zal het leren.