Marine wil tweedehands helikopters kopen

11-07-2014 08:21

Defensie moet snel een alternatief kopen voor de afgekeurde NH-90 helikopter om te voorkomen dat de marine jarenlang ‘vleugellam’ rondvaart. Officieren kijken naar tweedehands heli’s die bruikbaar zijn tot de problemen met de NH-90 zijn opgelost, schrijft De Telegraaf.

“Er is gewoon een helikopter aan boord nodig die kan dienen als geïntegreerd wapensysteem”, aldus kapitein-luitenant ter zee Marc de Natris. De heli’s die nu tijdelijk worden ingezet, zijn niet geschikt voor gevechtstaken en niet op alle schepen bruikbaar. Zonder helikopters kunnen piraterijmissies niet goed worden uitgevoerd en zullen vliegers de marine verlaten.

De officieren kijken onder meer naar de Seahawk, die de Amerikanen onlangs hebben verruild voor een nieuwer model. Een woordvoerder van Defensie kan niets zeggen over de interesse voor de aanschaf van heli’s ‘vanaf de plank’.

D66’er Alexander Pechtold, net terug van een werkbezoek aan het Nederlandse marineschip Zr. Ms. De Zeven Provinciën, grapte vanochtend op Twitter dat de fractievoorzitters ‘pal voor de NH90 staan’.