Binnenland

Zesvoudig moordenaar Cevdet Yilmaz mag met onbegeleid verlof

10-07-2014 15:29

Cevdet Yilmaz (58), de Turkse Nederlander die in 1983 zes mensen doodschoot in het Delftse cafe Het Koetsiertje en daarvoor in beginsel werd veroordeeld tot levenslang, mag met onbegeleid verlof. Dit heeft de rechter donderdag in een kort geding bepaald. Het kort geding was door Yilmaz aangespannen nadat staatssecretaris van justitie Fred Teeven het onbegeleid verlof wilde voorkomen.

Yilmaz werd na een aantal jaar in de gevangenis in 2001 overgeplaatst naar een tbs-kliniek. Om die reden heeft hij recht op onbegeleid verlof.

In 2011 bepaalde een rechter nog dat Yilmaz niet op onbegeleid verlof mocht, maar de tbs-kliniek vindt dat onbegeleid verlof bij het resocialiseringsproject hoort. De uitspraak van donderdag bevestigt de wens van de kliniek.

De rechter zegt dat hij zich de pijn en het onbegrip bij de nabestaanden en slachtoffers kan voorstellen. Hij vindt echter dat de beslissing van Teeven er onterecht toe zou leiden dat alleen nabestaanden en slachtoffers gaan over de verdere behandeling van de veroordeelde.

Ook wijst de rechter erop dat de kliniek waar de schutter sinds 2001 wordt behandeld, al jaren vraagt om toestemming voor onbegeleid verlof. “De behandeling is destijds nadrukkelijk op verzoek van de Staat gestart. Daarbij zijn over het doel van de behandeling, resocialisatie, duidelijke afspraken gemaakt. De Staat had zich toen al kunnen realiseren dat ook onbegeleid verlof daarbij hoorde.”

Een commissie van deskundigen heeft het verlof zonder begeleiding op het gebied van veiligheidsaspecten al positief beoordeeld. Aan dit verlof zelf zijn voorwaarden verbonden.

Nabestaanden van de slachtoffers, waaronder een 12-jarig meisje, lieten eerder al weten wraak te zullen nemen als Yilmaz ooit vrijkomt.

Yilmaz heeft nooit verteld wat het motief was voor de moordpartij. Wel heeft hij ooit in een documentaire toegegeven dat iemand met wie hij ruzie had in Het Koetsiertje hem “kankerturk” had genoemd. Mogelijk was dat de reden waarom hij korte tijd later op de cafebezoekers schoot.

Het is niet de eerste keer dat Yilmaz op verlof gaat. Sinds 2002 gaat hij op begeleid verlof.

Inmiddels heeft Yilmaz ook een gezin gesticht buiten de tbs-muren.

ANP/TPO

 

ANP-1000_893207

Foto: Cevdet Yilmaz (links) vlak na zijn arrestattie in 1983 (anp).

ANP-1000_893203 ANP-1000_943642 ANP-1000_893208

Foto: Het Koetsiertje, na de moordpartij in 1983 (anp).

 

ANP-1000_943643

Foto: interieur van Het Koetsiertje, vlak na de moordpartij (anp).