Binnenland

Aan onze Gouden Generaals

09-07-2014 17:00

Generaals,

Het laatste restje respect dat restte voor u allen* is gesneuveld nu blijkt dat er voor u inderdaad (zie toelichting) een aparte generaalsregeling bestaat die maakt dat uw gilde er bij ontslag een stuk beter afkomt dan de rangen onder u. Het blijkt in de praktijk hierbij bovendien weinig uit te maken of uw ontslag eervol of wat minder eervol is. Iets dat voor lagere rangen, met name Jan Soldaat, wel een groot verschil maakt. Opgeteld bij eerdere kritieken betekent het dat er in uw geval geen sprake meer is van ‘eervol ontslag’. Als groep lijkt u namelijk geen ‘eer’ meer te hebben of te kennen.

Ik mag hopen dat er onder u nog een aantal resteren die moreel verantwoordelijkheidsgevoel bezitten. Ik hoop dat zij werk maken van de scheve verhoudingen, de onacceptabele officiele regels en de ‘Old Boys’ voorkeursbehandelingen van uw gilde dat het vertrouwen in- en aanzien van Nederlandse generaalsrangen ernstig aantasten. Een voorbeeld van zo’n Old Boys voorkeursbehandeling is te lezen in het Telegraafstuk ‘Vieze generaal doorbetaald’. De beschreven kwestie was zo mogelijk nog meer aanleiding om het toetsenbord te beroeren dan de doorbetaalde ‘vieze’ generaal. Van de Telegraaf:

Defensie wil vanwege privacyregels niet kwijt welk percentage van zijn salaris de ontslagen brigadegeneraal S. ontvangt tot hij volgend jaar onder de pensioenregeling valt. Wel bevestigen bronnen binnen het departement dat een verlengde detachering bij Financiën, die hem eerder was toegezegd om zijn pensioenleeftijd op te rekken, van de baan is.

De veelsterrige Old Boys lijken er dus (ook) een PvdA-achtige baantjescarrousel op na te houden om op stand hun pensioen te halen. Mocht dit niet bij een gevechtsonderdeel lukken, voor zover deze nog bestaan, wordt er ‘in the rear with the gear’ wat bedacht voor u.

Zijn de punten van de krijgsmacht mede dankzij uw nagenoeg (publiekelijk) protestvrije medewerking van de laatste decennia (zie AFMP) vrijwel weggeslepen, het achterhuis waarin u vertoeft -de nieuwe Kromhoutkazerne- is rijker met goud bekleed dan ooit. Zelfs een van u vond het gênant. Voor u lijkt alles riant te blijven. Ondertussen in Mali.

Het zou fijn zijn als u de carrièregerichte ‘manager-officieren’ van de ‘soldaten-officieren’ gaat scheiden, en deze eerste categorie weet weg te werken. Fragging kost hierbij schaarse munitie en is sowieso niet toegestaan. Ontslaan is het beste, maar misschien juridisch lastig. Wegpromoveren zuivert niet en verplaatst de rot alleen. Hoe dan wel?

Ieder mens heeft zwakheden die ge- of misbruikt kunnen worden. Mijn eigen viezerik-zijn bracht me hierbij op een vunzig idee. Gezien het soort rellen (althans welke de media halen) dat tot op heden tot reprimandes en ontslagprocedures leidden, zouden vrouwelijke militairen misschien willen meewerken aan deze goede vaderlandse zaak, met wat in Intelligence kringen een honey trap wordt genoemd. Een onelegant gebruik van elegantie, maar als in liefde en oorlog alles geoorloofd is, is dit inclusief liefde voor ‘oorlogsgebruik’.

Hopelijk weet u uw Melkweg-gelederen te zuiveren zodat er weer een tijd komt dat een door een zandhaas gebrachte groet aan u, meer is dan een reglementair verplichte.

 

Michiel Mans -Sld 1 b.d.

 

Toelichting

Generaalsontslag (vaag) te vinden in mpbundels.mindef.nl met:

Noot bij het tweede lid, onder i:

Artikel III van Staatsblad 2011, 21: [-]

6a. Aan de militair behorend tot het beroepspersoneel die de rang van commandeur, brigade-generaal of commodore bekleedt, of die een hogere rang bekleedt, kan voorts ontslag worden verleend.

1 op voordracht van Onze minister-president en Onze Minister, wanneer het belang van de dienst dit noodzakelijk maakt;
2 op andere gronden;

b. In deze gevallen wordt bij koninklijk besluit -in het geval bedoeld onder a, ten eerste, op gezamenlijke voordracht van Onze minister-president en van Onze Minister- een regeling getroffen waarbij aan de betrokkene een uitkering wordt toegekend welke met het oog op de omstandigheden redelijk is te achten. Die regeling zal in geen geval nadeliger mogen zijn dan die, volgens welke de uitkering ingevolge de Uitkeringswet gewezen militairen zou zijn toegekend, waarop de betrokken militair aanspraak zou hebben kunnen maken, indien hem, in plaats van vorenbedoeld ontslag, op grond van het tweede lid onder a, ontslag zou zijn verleend.

 

* Ondanks de minimale omvang van de strijdkrachten, eind 2013 zo’n 43.000 man (m/v), toch nog 71 generaals (.pdf). Waarvan 42 buiten de gevechtsonderdelen werkzaam. Dit komt neer op één generaal per 606 manschappen. Ter vergelijking, de Amerikaanse strijdkrachten hebben één generaalsrang per 1536 manschappen (919 generaalrangen in 2009). Wat al idioot veel werd gevonden getuige de opmerking: “We have as many flag officers commanding the 1.4 million GIs today as we had during World War II when 12 million were in uniform!”

 

(Titelfoto: nieuwe 450 miljoen euro kostende Kromhoutkazerne/Landmachthoofdkwartier in Utrecht -Defensie)