Binnenland

‘Noem aardbeving gewoon Diederik, Bart of Henk!’

08-07-2014 16:05

Het meest opvallende nieuws uit de regio van dinsdag 8 juli.

Geef aardbevingen een naam

Als het aan Frans Visser van communicatiebureau HMA Groningen ligt, krijgen de aardbevingen in de provincie namen. Dat moet er voor zorgen dat ze niet worden ervaren als ‘de zoveelste’ en dat mensen het serieuzer nemen. Hij somt voor het gemak een aantal potentiële krantenkoppen op: ‘Henk maakt half Huizinge in één klap dakloos’ of ‘Bart begraaft gezin van vijf in eigen huis’ behoort tot de opties. ‘Die scheur zit er sinds Diederik’ klinkt tastbaarder dan ‘Die scheur zit er sinds die 3,2 van juni 2012’, vindt Visser.

Basisscholen laten open door Oranje

Een aantal basisscholen in de provincie Utrecht laat de lessen donderdag een uur laten beginnen, vanwege het late tijdstip waarop het Nederlands Elftal de halve finale van het WK speelt. Een van de scholen die daarvoor heeft gekozen is De Klimrakker uit Leusden. Volgens de directeur zijn de ouders erg enthousiast over het plan. Ook de onderwijsinspectie is akkoord, mits de ouders goed zijn geïnformeerd. De schooldeuren openen wel om 8.30 uur voor de kinderen die dan al willen komen.

‘Vrijheid van meningsuiting niet onbegrensd’

Meindert Stelling is vier weken geschorst als advocaat, nadat hij zich “onnodig grievend en oneerbiedig” uit heeft gelaten over rechters van de Hoge Raad en de rechtbank in Den Bosch. De rechter zei dat de vrijheid van meningsuiting van een advocaat niet onbegrensd is. Stelling behandelde als advocaat veel vredesactivisten die protesteren tegen kernwapens in Nederland. Hij noemde de rechters “gewetenloos en moreel volstrekt corrupt”.

Basisschool ontruimd na brand

Basisschool De Bolster in Drunen is ontruimd, nadat er brand was ontstaan in het gebouw. De kelder van de school stond vol rook, maar de brandweer kon niet uitvogelen waar de rook vandaag kwam. Nadat de kids tijdelijk waren opgevangen in de gymzaal konden zij terug naar de klas.

Pedo moet brommen dankzij Alberto Stegeman

Pedoseksueel Erik L. moet een jaar de bajes in met dank aan Alberto Stegeman. L. werd in zijn programma betrapt op het verspreiden van een grote hoeveelheid kinderporno. Hij werd naar Sittard gelokt, waar hij dacht seks te gaan hebben met een minderjarig meisje. Eenmaal aangekomen trof hij de presentator.

Mantelmeeuwen vallen mensen aan

Twee mantelmeeuwen terroriseren voorbijgangers in Goes. Vermoedelijk hebben de beesten een nestje in de buurt van de Wulfaertstraat. Al krijsend nemen de beesten een duikvlucht om mensen aan te vallen. Op het audiofragment hoort u de verslaggever van dienst gillen. Belangrijkste vraag:”Hoe was dat, aangevallen worden door een meeuw?” Antwoord: “Ik ben er niet echt van geschrokken”. Wij willen benadrukken: dit is geen klein leed.