Amerikaanse JSF’s weer aan de grond

04-07-2014 06:57

De enorme lijst met tegenslagen bij de Joint Strike Fighter wordt inmiddels schier oneindig. Nu houden Verenigde Staten voorlopig alle F-35 straaljagers weer aan de grond. Dit heeft het ministerie van Defensie donderdag bepaald. De aanleiding hiervoor is de brand die eind juni uitbrak in een toestel toen dit wilde opstijgen.

De 97 Amerikaanse JSF-vliegtuigen mogen pas weer de lucht in als er uitgebreider onderzoek is gedaan naar de oorzaak van het vuur. Eerder werden al 26 toestellen van de F35A-variant vanwege het voorval al aan de grond gehouden, maar die mochten later weer vliegen. Nu zijn echter alle JSF’s van de Amerikanen voorlopig tot de hangar veroordeeld.

Er wordt een uitgebreider onderzoek gedaan naar de brand in het toestel, omdat het eerdere onderzoek niets opleverde. Onduidelijk is of het toestel te zien zal zijn bij vliegshows deze zomer in Europa. De voorbereidingen daarvoor gaan door, maar of de vliegtuigen op tijd worden vrijgegeven is afwachten. Begin volgende week moet daarover een beslissing vallen, aldus het Pentagon. Een optreden van de F-35 bij de officiƫle naamgevingsceremonie voor een Brits vliegdekschip werd door de brand al in de ijskast gezet.

Ook de twee Nederlandse testtoestellen van de Joint Strike Fighter (JSF/F-35) mogen voorlopig niet vliegen. Volgens een woordvoerster van het Nederlandse ministerie van Defensie gaat het om een standaard veiligheidsprocedure.

Het geschatte prijskaartje voor de ontwikkeling en bouw van alle 2443 voorziene toestellen is inmiddels opgelopen tot bijna 400 miljard dollar, 71 procent meer dan in 2001 werd voorgerekend.