Binnenland

Kort geding tegen ‘stadsinitiatief’ Rotterdam in voorbereiding

03-07-2014 13:25

Het lijkt maar niet rustig te worden rond het Rotterdamse stadsinitiatief, een wedstrijd waarin bewoners en organisaties kunnen meedingen naar subsidie voor een eigenzinnig project om de leefbaarheid in de stad te verbeteren. Telkenmale gaat er een addertje schuil onder het ogenschijnlijk rustige gras. Dit jaar betreft het het initiatief De Hef dat van de oude Rotterdamse spoorbrug een soort survival en spellocatie moet maken. Bezorgde tegenstanders zijn inmiddels zelfs bereid een kort geding tegen het initiatief -dat best wel eens de verkiezing van dit jaar zou kunnen winnen- aan te spannen. De ophef draait om de haalbaarheid van het project en belangenverstrengeling inzake de deelname van bouwbedrijf Dura Vermeer.

Controverse rondom het stadsinitiatief

In het eerste jaar van het stadsinitiatief waren er wellicht wat opstartproblemen, maar feit blijft dat de ‘luchtsingel’ nu, twee jaar later, nog steeds in aanbouw is. Aanvankelijke uitspraken dat de route vóór de architectuur biënnale (2012) gereed zou zijn leken vrij sterk, dat het zelfs tot de vólgende biënnale zou gaan duren bleek echter pas later. Dat ProRail bezwaar had tegen ‘zomaar’ een brug over het spoor bouwen was één van de problemen die men blijkbaar niet goed had voorzien.

Het daaropvolgende jaar, 2013, won het initiatief voor een ijsbaan de verkiezingen glorieus. Dit project had echter niet al het beschikbare geld nodig en de organisatie van het stadsinitatief greep naar een dubieuze regel om een klein voorstel met nauwelijks stemmen vier ton toe te schuiven: een ware subsidie-nachtmerrie. Het in allerijl terugdraaien van deze beslissing kon niet voorkomen dat het concept ‘stadsinitatief’ flinke reputatieschade leed.

Welke pet heeft de jury op?

Aan de wedstrijd van dit jaar doen initiatieven als ‘Het Kanon van Rotterdam‘ en ‘De Hef’ mee, en het is die laatste die nu voor de nodige ophef zorgt. Niet alleen is het initiatief volgens sommigen onhaalbaar, een jurylid van de verkiezingen is met een andere pet op ook nog bij het voorgestelde project betrokken. Werving van stemmen voor De Hef, wordt daarnaast ook nog eens als agressief en ontoelaatbaar bestempeld.

Jurylid Dick van Well moest oordelen over de haalbaarheid van de initiatieven en (dus) wie er mee kon doen aan de uiteindelijke verkiezing die nu gehouden wordt. Naast jurylid is Van Well echter ook nog directeur bij bouwbedrijf Dura Vermeer, die het project De Hef zal gaan uitvoeren. Het is duidelijk dat er nogal wat vraagtekens bij deze dubbele petten worden gezet. Het Rotterdamse blog Bogue volgt de ontwikkelingen rond de initiatiefsoap op de voet en meldt in navolging van de collega’s van Dichtbij nu dat actievoerders een kort geding voorbereiden.

Vleesimporteur Jack van Messel voert al een paar weken actie tegen De Hef en lijkt nu genoeg direct betrokken om zich heen verzameld te hebben om een kort geding te starten.

Het stadsinitiatief zal zich als project dit jaar voor het laatst doen gelden. Uiteindelijk is het het nieuwe coalitieakkoord dat het geheel de das om doet.