Politiek

Dekker: helderheid over kosten sportrechten

03-07-2014 08:04

De NOS moet inzage bieden in de rekeningen die jaarlijks betaald worden voor het uitzenden van samenvattingen van eredivisiewedstrijden. Staatssecretaris Sander Dekker (OCW) heeft dat donderdag laten weten in antwoorden op vragen van VVD-Kamerlid Ton Elias. De bedragen die de NOS betaalt zijn vertrouwelijk als gevolg van een afspraak met de eredivisie. Maar Dekker wil ze toch kunnen bekijken. Het gaat immers om publiek geld.

Elias reageert tevreden op de antwoorden van de staatssecretaris. “Nu kan de Kamer de feiten inzien om te beoordelen of er nu wel of niet met belastinggeld gesmeten is. Commerciële omroepen die zich benadeeld voelen, kunnen een klacht bij de toezichthouder (Autoriteit Consument en Markt) neerleggen met steun van de staatssecretaris.”

NOS-directeur Jan de Jong stelt dat de NOS voor transparantie is. “Wij hebben niets te verbergen. Wij leggen al verantwoording af. De NOS kost de burger in Nederland 1,47 euro per maand en daarvan gaat 60 cent naar sport.”

Dat de kosten niet per contract worden weergegeven heeft ermee te maken dat er meer partijen bij betrokken zijn, zoals de Eredivisie. “Het gaat om informatie die voor de contractpartners concurrentiegevoelig is. Openbaarmaking beïnvloedt toekomstige biedingen en contracten. Om die reden staat er in de huidige contracten dat we bedragen niet openbaar mogen maken,” aldus De Jong