‘Steeds meer zorgmijders wegens kosten’

02-07-2014 10:20

Uit onderzoek van de Landelijke Huisartsen Vereniging blijkt dat er steeds meer mensen zijn die vanwege de mogelijke kosten afzien van medische zorg. Dit meldt BNR Nieuwsradio.

Bijna 46 procent van van de mensen die worden doorverwezen door de huisarts, volgt dit advies volgens de LHV niet op. Vorig jaar was dit nog 33 procent. Maar liefst 94 procent van de huisartsen stelt wel eens te maken te hebben met patiënten die de zorg niet meer kunnen betalen.

Het LHV waarschuwt dat het mijden van zorg kan leiden tot allerlei complicaties, die kunnen leiden tot zwaardere ingrepen en dus hogere kosten.

Tweede Kamerlid Agnes Wolbert (PvdA) zegt geschrokken te zijn van de cijfers. Ze heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid opgeroepen de bevindingen van de LHV te onderzoeken. “Op zich is er niets mis met het remmen van gebruik van onnodige zorg, dat is eigenlijk ook de reden waarom zo’n eigen risico is ingevoerd. Maar dan heb je het niet, zoals nu, over ziekenhuisbezoeken of het bezoeken van specialist. Dat vind ik ernstig,”aldus Wolbert tegen BNR.