Binnenland

Beeld: Keti Koti 2014

01-07-2014 14:41

Tijdens de nationale herdenking van het slavernijverleden in Amsterdam heeft dinsdagmiddag een groep van zo’n 20 personen gedemonstreerd. Ze lieten van zich horen vlak voordat vicepremier en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher een toespraak wilde houden. “Lodewijk Asscher vertegenwoordigt de Nederlandse regering, dezelfde regering die de zwarte gemeenschap respectloos behandelt”, riepen ze. 

Asscher begon daarna alsnog met zijn speech. Hij zei daarbij: “Ik ben dankbaar dat ze hun woede en emotie uiten, je moet van je hart geen moordkuil maken.”

Volgens de minister missen ze echter de kans op verzoening. “Als je boos bent en pijn hebt, schreeuw het uit, maar realiseer je dat onze toekomst gezamenlijk is.”

De betogers kwamen in ontbloot bovenlijf en deden zich voor als geketende en geboeide slaven. Ze droegen een bord bij zich met de tekst: Nog steeds geen excuses. Het is niet duidelijk wie er achter het protest zit.

Het is dinsdag 151 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in de Nederlandse koloniën in de West. De bijeenkomst bij het nationaal slavernijmonument in het Oosterpark werd ook bijgewoond door de commissie van de Verenigde Naties die onderzoek doet naar discriminatie van mensen met een Afrikaanse achtergrond.

Een van de leden van dit team is VN-functionaris Verene Shepherd, die vorig jaar kritiek uitte op het fenomeen Zwarte Piet.

De commissie bezoekt ons land deze week en heeft na de herdenking een gesprek met burgemeester Eberhard van der Laan.

Anp

 

Foto’s: Maarten Brante.

ketikotifinal ketikoti3 ketikoti2 ketikoti1