ISIS roept kalifaat uit, verandert naam

30-06-2014 08:38

De soennitische terreurgroep de Islamitische Staat in Irak en al-Sham (ISIS), die delen van Irak en Syrië beheerst, heeft zondag een “islamitisch kalifaat” geproclameerd. Tot kalief is ISIS-leider Abu Bakr al-Baghdadi uitgeroepen. Alle moslims moeten hem volgen als wereldlijk leider van de islam, aldus de verklaring “Dit is de belofte van Allah”, die via internet is verspreid. De naam van ISIS wordt veranderd in “Islamitische Staat”.

Kruisiging

Zaterdag kruisigde de terreurbeweging nog acht mensen, omdat ze te gematigde opvattingen hadden. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten werden ze vermoord en ergens in de provincie Aleppo aan het kruis gehangen. Zondag hingen de lichamen er nog.

De extremisten hebben al eerder een dergelijke actie uitgevoerd. Eerder signaleerde het observatorium kruisigingen in Raqqa. Toen ging het om twee mannen die in het centrum van de noordelijke stad aan kruisen werden gehangen.

Strijd

De onderlinge strijd tussen rivaliserende islamitische groeperingen heeft in Syrië sinds begin dit jaar al 7000 mensen het leven gekost. Dat is vooral door toedoen van ISIS die zijn greep op de regio wil vergroten.

De acht mannen die aan de kruisen werden gehangen, waren lid van een groepering die volgens ISIS wordt gecontroleerd door westerse landen.