‘Van Ojik op de hoogte van lek’

27-06-2014 06:49

GroenLinks-leider Van Ojik greep niet in in zijn eigen fractie naar aanleiding van het lek rond de benoeming van de Nationale Ombudsman. Dit schrijft De Telegraaf. Volgens de krant wist hij al langer dat binnen zijn fractie uit de school was geklapt over vertrouwelijke informatie.

Gisteren meldde het dagblad dat er een verdenking was gerezen richting GroenLinks en wees in het bijzonder naar Linda Voortman. Van Ojik stelde toen verrast te zijn door de beschuldiging en zei het volste vertrouwen in een goede afloop van het onderzoek voor zijn eigen Kamerleden te hebben. Naar nu blijkt wist hij dus al langer van de geruchten van het lek.

Schorsing

Voortman ontkende zelf ook het lek te zijn, maar is inmiddels toch voor een maand geschorst. Volgens de fractievoorzitter is deze schorsing omdat ze binnen de fractie wel degelijk over vertrouwelijke stukken had gesproken. Voortman krijgt overigens wel gewoon doorbetaald tijdens de schorsing.

Verklaring

In een verklaring geeft Van Ojik nu toe dat Kamervoorzitter Van Miltenburg eerder al met hem heeft gesproken over een mogelijk lek bij GroenLinks. Een bron zegt dat Van Ojik de voorbije dagen zelfs de kans is geboden om het voortouw te nemen en Voortman te schorsen, nadat in kleine kring duidelijk was geworden dat zij de schuldige is. Dat heeft hij echter niet gedaan.