VVD: Bijstanders niet direct op vakantie

26-06-2014 07:10

Mensen die nog maar net in de bijstand zitten, moeten eerst maar eens actief op zoek naar werk voordat ze een paar weken op vakantie gaan. VVD-Kamerlid Sjoerd Potters zal dat donderdagmiddag naar voren brengen in een debat met staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken. Potters wil dat Klijnsma de wet op dit punt aanpast.

Op dit moment kunnen mensen die in de bijstand belanden al meteen voor een langere aaneengesloten periode vakantie opnemen. Potters vindt dat verkeerd, omdat bijstandsgerechtigden dan niet beschikbaar zijn voor een baan, niet solliciteren en zo de kans op het uitstromen uit de bijstand dwarsbomen.

“De VVD vindt dat iedere bijstandsgerechtigde recht heeft op vier weken vakantie. Maar afspraak is wel dat mensen in de bijstand alles op alles zetten om zo snel mogelijk aan het werk te komen. Dan helpt het niet dat je direct al je kansen op een baan verkleint door drie, vier weken weg te gaan. Zeker niet tijdens de vakantieperiode, waarin veel ondernemers zitten te springen om tijdelijke krachten.”

Uit onderzoek blijkt bovendien dat de kans op het vinden van een baan het grootste is als je nog maar net in de bijstand zit, zegt Potters.

(ANP)