Binnenland

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman een maand geschorst

26-06-2014 06:30

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman is een maand geschorst door haar fractievoorzitter Bram van Ojik. Volgens Van Ojik heeft Voortman binnen de fractie gesproken over de vertrouwelijke sollicitatieprocedure voor de nieuwe Nationale ombudsman. “Zij en ik betreuren dat ten zeerste. Dat had niet mogen gebeuren”, aldus Van Ojik in een verklaring. Hij is er wel van overtuigd dat Voortman niet betrokken is geweest bij het lekken van vertrouwelijke informatie naar de pers.

De NOS bracht onlangs de namen van enkele kandidaten die hadden gesolliciteerd naar de functie van Nationale ombudsman. De Rijksrecherche heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar het lek. Donderdag werd met de beschuldigende vinger naar Voortman gewezen, maar zij ontkende te hebben gelekt. Om verdere speculaties te voorkomen, heeft Van Ojik besloten haar nu 1 maand te schorsen, het reces niet meegerekend.

Van Ojik stelde eerder donderdag verrast te zijn geweest toen hij geconfronteerd werd met de verdenking richting zijn partij. Hij zei van vermoedens richting Voortman niets te hebben gehoord. “Maar het is goed dat de kwestie tot op de bodem wordt uitgezocht. En ik heb het volste vertrouwen in een goede afloop van het onderzoek voor mijn eigen Kamerleden”, aldus Van Ojik.

Lees ook

Recherche loert op lek GroenLinks