Politiek

PvdA-wethouder Kool eist eigen afscheidsfeestje

26-06-2014 10:55

Henk Kool, de vertrekkende Haagse wethouder van Economie en Armoede heeft een eigen afscheidsfeest geëist in het Gemeentemuseum. Dit meldt De Telegraaf. Hij weigert ‘zijn moment’ te delen met drie andere collega-stadsbestuurders die opstappen.

Peperdure reisjes

Kool kreeg landelijke bekendheid door zijn gestrooi met armoedegeld voor zijn eigen lezing en de vele peperdure tripjes naar China. Nu gooit hij nog één keer geld van de belastingbetaler stuk voor het afscheidsfeest. Maar liefst 25.000 euro is uitgetrokken voor het borrelbudget. Volgens De Telegraaf is dat bedrag fors hoger dan de wethouder in een jaar weggaf als bijstand aan de allerarmste inwoners van Den Haag.

Sober afscheid

De drie andere vertrekkende wethouders D66’er Marjolein de Jong (Cultuur), VVD’er Peter Smit (Verkeer) en zijn eigen PvdA-collega Marnix Norder (Wonen en Stadsontwikkeling) kiezen juist voor een sober afscheid. Zij nemen woensdag gezamenlijk afscheid op het stadhuis. Hiermee willen ze de kosten voor de belastingbetalers zoveel mogelijk beperken en voorkomen dat Hagenaars meerdere recepties moeten bezoeken.

Kritiek

Binnen het stadhuis is veel kritiek op het feestje van de ‘wethouder van Buitenlandse Zaken’. Zowel ambtenaren als politici vinden het ‘belachelijk’ dat Kool per se zijn eigen feestje wil.

Een woordvoerder van de gemeente stelt dat Kool echter zelf mag beslissen hoe zijn afscheid eruit ziet. “De gemeente stelt vertrekkende wethouders in de gelegenheid om afscheid te nemen. Daarvoor is een budget beschikbaar. Het is de eigen keuze van de wethouders hoe afscheid te nemen en dit is de invulling die gekozen is”, aldus de zegsman.