Binnenland

Explosieve situatie in buurt Sytze van der Velde

25-06-2014 12:10

Bewoners van de wijk Soesterkwartier in Amersfoort zijn opgeroepen zich rustig te houden over Sytze van der Velde. De flat waar de veroordeelde pedofiel sinds mei woont, ligt tegen de volkswijk aan. Mina Smith, onder andere organisator van de demonstratie van afgelopen zondag, zegt dat die oproep is gedaan op de Facebookpagina Hulpdiensten in het Soesterkwartier

Ook is aan burgemeester Lucas Bolsius beloofd dat de wijkbewoners zich in elk geval tot en met dinsdag rustig houden en geen actie zullen voeren tegen Van der Velde.

“We hadden gisteravond weer een ontmoeting met de burgemeester”, zegt Smith woensdag. “Hij heeft ons opnieuw verzekerd dat hij er alles aan doet om te zorgen dat Van der V. weggaat uit de buurt. ‘Vertrouw me’, zei hij.”

Komende dinsdag heeft een delegatie van de wijkbewoners weer een afspraak met Bolsius, zegt Smith. “Tot die tijd proberen we iedereen rustig te houden. Ik weet nog niet wat we gaan doen als er volgende week nog geen oplossing is.”

Het Algemeen Dagblad tekent wat scherpere uitspraken op. Zo zegt een buurtbewoner: “‘Hij kan maar beter weg zijn volgende week, want we gaan hier niet nog een keer staan luisteren naar de heren. Dan gaat de beuk erin”.

‘Gesprekje aanknopen’

Bij de flat was dinsdagavond laat een kleine “verbale confrontatie”, toen Van der V. naar buiten kwam om “een gesprekje aan te knopen met de mensen” op de stoep, zoals de politie het verwoordt.

Er is geen geweld gebruikt en niemand is opgepakt. Van der V. is ook niet ontzet door de politie. Wel hebben agenten Van der V. gevraagd weer naar binnen te gaan “en daar heeft hij gehoor aan gegeven”.

Van der V. zegt dat hij de herrie schoppende oproerkraaiers wilde wegjagen maar dat hij werd tegengehouden door de politie.

De pedoseksueel spreekt tegen dat de burgemeester pogingen doet om hem over te halen om zijn flat te verlaten. “Ik heb geen contact met de burgemeester. Er is me een tijdelijk verblijf aangeboden maar ik ga nergens meer op in”, dreigde hij woensdag.