130 militairen VS aangekomen in Irak

25-06-2014 06:42

Ongeveer 130 Amerikaanse militaire adviseurs zijn aangekomen in Irak. Dat heeft het Pentagon dinsdag (lokale tijd) bekendgemaakt.

De Amerikanen gaan informatie verzamelen en advies uitbrengen aan Irak om terreurorganisatie Islamitische Staat in Irak en al-Sham (ISIS) tegen te kunnen gaan. Binnenkort zullen nog vier teams, in totaal 50 Amerikaanse militairen, naar Irak reizen.

De Amerikaanse president Barack Obama kondigde vorige week aan maximaal 300 extra militaire adviseurs naar Irak te sturen om het leger daar te trainen en te adviseren. Hij benadrukte dat er geen Amerikaanse gevechtstroepen naar het land worden gestuurd. Wel zegde hij Bagdad meer materiƫle steun toe in de strijd tegen de terroristen van ISIS.

Het is al tijden onrustig in Irak en het geweld houdt aan. De rebellen van ISIS hebben delen van het land in handen.

Volgens de VN zijn in minder dan 3 weken tijd meer dan 1000 mensen gedood in Irak. De overgrote meerderheid van de slachtoffers was burger. Volgens de VN is het werkelijke aantal waarschijnlijk nog hoger. Het gaat om onder meer een aantal bevestigde standrechtelijke executies van burgers, politieagenten en militairen die de strijd hadden opgegeven.

(ANP)