Mantelzorgers dementerenden overbelast

24-06-2014 08:45

Mensen die de zorg voor iemand met dementie op zich hebben genomen, hebben het moeilijk. De meeste van deze mantelzorgers komen weinig aan hun eigen leven toe, voelen zich erg onder druk staan en zijn voortdurend bezig met de situatie van degene voor wie ze zorgen. Dat geven mantelzorgers zelf aan in een dinsdag gepubliceerd onderzoek van het Nivel en Alzheimer Nederland.

Zeker de helft van de mantelzorgers voor dementerenden voelt zich zwaar belast. Meer dan 10 procent zegt zeer zwaar belast of zelfs overbelast te zijn.

Alzheimer Nederland zegt dat de druk alleen maar zal toenemen. “Het beleid is erop gericht dat mensen langer thuis blijven wonen”, aldus onderzoeker Wendy Werkman. Dementen mogen pas naar een zorginstelling als het echt niet meer gaat, waardoor het werk van mantelzorgers zwaarder wordt.

Het onderzoeksinstituut vroeg 3300 mantelzorgers naar hun ervaringen. Van die groep geeft 70 procent aan erg onder druk te staan door de ziekte van hun naaste. Een grote meerderheid (85 procent) is het eens met de stelling “de situatie van mijn naaste laat mij nooit los”.

In Nederland zijn momenteel 300.000 mantelzorgers en 264.000 demente mensen. Ongeveer 70 procent van hen woont nog thuis.