Directeur Greenpeace pakt vliegtuig naar zijn werk

24-06-2014 07:53

Campagnedirecteur Pascal Husting van Greenpeace International vliegt al 2 jaar op en neer vanuit Luxemburg naar zijn kantoor in Amsterdam. Per retourtje zorgt hij voor zo’n 140 kilo CO2-uitstoot. Dat schrijft het AD.

Husting vloog toen hij eind 2011 begon in Luxemburg ieder weekend naar Nederland. Nu pendelt hij nog maar twee keer per maand op en neer.

CO2-uitstoot is een van de speerpunten van Greenpeace en de milieuorganisatie zit dan ook in de maag met het woon-werkverkeer van Husting. Vliegverkeer is volgens Greenpeace een van de grote veroorzakers van klimaatverandering.

Vaak verhuizen

Verhuizen is geen optie voor Husting, omdat hij een jong gezin heeft. “Ik was directeur van Greenpeace Frankrijk en ben al twee keer verhuisd in 2 jaar tijd. Dan zouden mijn kinderen weer met een nieuwe taal te maken krijgen”, aldus Husting.

Greenpeace heeft op haar website excuses gemaakt na de ontstane ophef. “Vanaf vandaag zal Husting niet meer naar Amsterdam vliegen, maar de trein nemen als dat nodig is.”

Ook Husting zelf reageert op de berichten: “Dit is inderdaad slechte publiciteit voor Greenpeace en ik wil m’n verontschuldigingen aanbieden aan de mensen die ons ondersteunen”. Hij zegt wel dat ook een organisatie als Greenpeace niet altijd kan opereren in overeenstemming met de eigen ideeën.

Woon-werk verkeer

Husting doet naar eigen zeggen altijd veel internationaal overleg binnen de organisatie via Skype en videoconferenties, maar ontkwam er niet aan om geregeld naar het hoofdkantoor in Amsterdam te reizen. In het begin elke week, later een of twee keer per maand.

De treinverbinding tussen Luxemburg en Amsterdam is erg slecht en kost heen en weer 12 uur, luidt zijn verweer. Omdat zijn gezin maar één auto heeft en een auto voor die afstand per persoon ook veel CO2 uitstoot, koos hij voor het vliegtuig.