Kroes: Volmondige steun voor Draghi

23-06-2014 08:55

Europa moet tot een veel ambitieuzere economische agenda komen. Koudwatervrees voor overdracht van bevoegdheden aan Brussel is daarbij volstrekt onnodig. Dat zegt eurocommissaris Neelie Kroes in een interview met De Telegraaf.

“Voor die structurele hervormingen is een gemeenschappelijke discipline nodig”, zegt ze in navolging van president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank. Ze steunt daarmee, tegen de lijn van haar eigen VVD in, zijn oproep voor meer economische coördinatie vanuit Brussel.

De Eurocommissaris verwacht dat het “een heel uitdagende discussie met de bevolking” zal worden.

Kroes erkent dat Brussel het aantal regels moet terugdringen, maar voor het overige moet er uit de Europese Unie vooral méér komen: energiebeleid, digitale economie, interne markt en ook afgedwongen hervormingen van bijvoorbeeld de arbeidsmarkt.

Een meerderheid in de Tweede Kamer ziet niets in de plannen, zo bleek afgelopen dagen. De VVD loopt voorop in het verzet. “We moeten deze discussie niet zo zwart-wit voeren”, stelt Kroes. “Het gaat niet om louter overdragen van bevoegdheden. Soevereiniteit kun je ook delen. De discussie is nu veel te ongenuanceerd.”

(ANP/TPO)