Journaliste Netjes bij verstek veroordeeld tot 10 jaar

23-06-2014 11:10

De Nederlandse journaliste Rena Netjes is in Egypte bij verstek veroordeeld tot tien jaar cel. Dat meldt Al Jazeera maandag. Ze is veroordeeld voor het verspreiden van valse informatie en voor het bieden van een platform aan de verboden Moslimbroederschap.

Tegen de Nederlandse en drie andere buitenlandse journalisten was 15 jaar cel geëist. Van de drie andere journalisten kregen er twee straffen van zeven jaar. De derde kreeg daar nog drie jaar bovenop wegens het in bezit hebben van munitie.

Netjes schreef in een eerste reactie op Twitter: Out-ra-gous! #Knettergekkistan!

De journaliste was niet aanwezig bij de uitspraak. Zij wist Egypte op tijd te ontvluchten en zit sinds eerder dit jaar veilig in Nederland. In totaal zijn twintig journalisten aangeklaagd. Het omstreden proces begon in februari en leidde tot veel controverse in het Westen. https://www.youtube.com/watch?v=RBfSxZEUChM

UPDATE: Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft in een reactie gemeld dat Netjes geen eerlijk proces heeft gehad. De bewindsman is zeer teleurgesteld in het vonnis en heeft de Egyptische ambassadeur ontboden. “Nederland neemt deze zaak hoog op. Ik heb de Egyptische ambassadeur op het ministerie ontboden en zal de zaak vandaag in Luxemburg bespreken met mijn EU-collega’s”, aldus Timmermans.