Binnenland

‘Mein Kampf’ in beslag genomen in Amsterdamse winkel

20-06-2014 13:39

In Amsterdam hebben twee rechercheurs een exemplaar van Mein Kampf, het boek van Adolf Hitler, in beslag genomen in een winkel aan de Singel in Amsterdam. De winkelier zal worden vervolgd.

Verspreiden van haatdragende teksten

Michiel van Eyck kreeg een dagvaarding overhandigd vanwege het verspreiden van haatdragende teksten, meldt AT5. De in beslagname van het boek is het gevolg op een aangifte van Federatief Joods Nederland, dat in oktober 2013 aangifte deed tegen Van Eyck.

Van Eyck werd destijds verhoord en zei tegen AT5: “Ik wil me niet verdedigen, ik wil dat dit traject doorgaat en dat deze zaak voor de rechter komt. Ik schaam me er niet voor. Het lijkt me namelijk duidelijk dat ik in deze context niet bezig ben met haatzaaien. Ik verkoop namelijk niet alleen Mein Kampf, maar ook het Dagboek van Anne Frank, beelden van Churchill en Lenin, eigenlijk alles wat historische relevantie heeft. Net als dit boek.”

Reactie Van Eyck

In een reactie tegenover ThePostOnline zegt Van Eyck: “Ik ben hier niet blij mee, al lag het natuurlijk wel in de lijn der verwachting na de aangifte van vorig jaar. Ik had alleen niet verwacht dat ze hier ineens voor de deur zouden staan en het boek in beslag zouden nemen. Ik verkoop historische objecten en het is voor mij een heel principiĆ«le zaak, dit verbod moet van tafel. Geschiedenis moet je niet wegstoppen, daar moet je van leren.”

Lees ook:
VIDEO: ‘Mein Kampf verkoper verdient gevangenisstraf’