Binnenland

‘Niet slecht gedaan als we met GayVillage een tweede Utopia realiseren’

18-06-2014 11:28

Update: HOAX.

In Tilburg komt mogelijk een afgeschermd woongebied, speciaal voor homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. Projectontwikkelaar Blauwhoed onderzoekt samen met makelaarskantoor LBB-Naber Makelaars de mogelijkheden voor deze zogenaamde GayVillage. ThePostOnline sprak met Victoria van Asch van Wijck van het makelaarskantoor.

Mooie PR-stunt, dit plan.
“We worden helemaal platgebeld, maar het is een serieuze ambitie van ons om GayVillage te realiseren. Volgens ons is er een bepaalde behoefte in de gaycommunity om in een veilig en leefbaar gebied te kunnen wonen. Dat blijkt uit eerder enquêtes en uit andere geluiden die wij van deze doelgroep ontvangen. Daarnaast hebben we nu een specifieke enquête voor GayVillage online staan om te peilen hoe groot de animo is.”

Heeft u al een tussenstand van die enquête?
“Niet van de enquête, maar op sociale media zien we vandaag erg veel reacties, vooral veel felle. Toch menen wij dat dit plan is gebaseerd op een behoefte.”

We lezen over een ‘volledig omheinde wijk’. Moeten we denken aan een tweede Utopia, maar dan voor LGBT?
“Ik denk dat wanneer we een tweede Utopia realiseren, dat we het niet slecht gedaan hebben. Behalve dat we natuurlijk niet op televisie willen. Het gebied zoals dat er nu ligt kent al een omheining en het is aan de toekomstige bewoners of zij die willen laten staan. Alles valt of staan met hun wensen. U refereert aan een artikel in dat Brabants Dagblad, waar inderdaad een foto van een hek bijstaat die doet denken aan het separeren zoals onze oosterburen dat zeventig jaar geleden deden. Met zo’n hek ziet het er natuurlijk niet warm uit.”

Wanneer de bewoners dat willen komt er dus iets van een omheining rondom het gebied. Dan is de gedachte van separeren niet eens zo gek, toch?
“Waar het om gaat is dat de bewoners straks op een tolerante en veilige plek kunnen wonen en dat ze dat gaan invullen op een manier zoals zij dat prettig vinden. Als dat met een omheining is, dan is dat zo.”

De plek is bedoeld voor veiligheid, maar wij kunnen ons zomaar voorstellen dat het ook juist mensen aantrekt die uit zijn op narigheid. Hoe wordt de plek beschermd? Wie bepaalt wie naar binnen- en buiten toe mag?
“De bescherming ligt zoals overal in handen van de politie en verder is dat aan de bewoners. Misschien komt er een pasjessysteem of een poortwachter, wie zal het zeggen? Het terrein geldt straks als privéterrein en dus kan dat worden ingevuld hoe men maar wil.”

Moeten mensen aan bepaalde voorwaarden voldoen om in GayVillage te mogen wonen?
“We mogen van de wet niemand uitsluiten, maar het project is natuurlijk bedoeld om te voldoen aan de woonwens van de gayscene. Dat is de insteek. Maar als het u iets lijkt om daar te wonen en u koopt een huis, dan bent u van harte welkom.”

Kunt u al iets zeggen over de haalbaarheid?
“In de regel gaan projecten door wanneer zestig à zeventig procent van de huizen is verkocht. Het hangt af van het type woningen dat er gebouwd gaan worden hoeveel dat er zijn. Moeten het villa’s worden of rijtjeshuizen? Het wordt in elk geval geen vinexwijk met honderden woningen, men moet eerder denken aan enkele tientallen.”

Dit is het stuk grond waar GayVillage gerealiseerd moet worden: