Buitenland

Radicale islam bedreigt Brits basisschoolonderwijs

10-06-2014 13:02

Op enkele basisscholen in het Britse Birmingham zou een cultuur van ‘angs en intimidatie’ bestaan die wordt veroorzaakt door extremistische islamisten. Er wordt zelfs gesproken over ‘a city-wide takeover plot by Islamist extremists’. Dit meldt The Guardian. 

Ondanks het feit dat de leerresultaten van de scholieren goed zijn, wordt er door islamisten steeds meer druk uitgeoefend om het dagelijkse reilen en zeilen op de school op islamconservatieve wijze te laten verlopen.

Dit leidt er toe dat de scholieren ‘niet meer goed genoeg worden voorbereid op het leven in de hedendaagse Britse maatschappij’.

Sekse-ongelijkheid

Leraren en medewerkers die zich hebben verzet tegen de extremistische invloeden werden niet of nauwelijks geholpen door de lokale overheid.

Het gaat bijvoorbeeld om scholen waar de kinderen steeds meer worden afgeschermd van de hedendaagse maatschappij en de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen wordt benadrukt.

Zo wordt op sommige scholen aan meisjes geleerd dat ze maar beter niet met jongens kunnen praten en wordt meisjes dringend geadviseerd zich niet met buitenschoolse activiteiten bezig te houden.

Bestuurscultuur

Ook de bestuurscultuur op sommige scholen lijkt aangetast. Sommige medewerkers voelden zich zo geïntimideerd door de schoolleiding dat ze alleen nog in parkeergarages met de schoolinspecteur wilden afspreken om te vertellen over hun negatieve ervaringen, uit angst te worden betrapt door de schoolleiding.

Op een van de scholen werden loterijen verboden omdat het ‘haram’ zou zijn en werd het schoolbudget gebruikt om met medewerkers, dus niet met leerlingen, naar Saudi-Arabië te vliegen.