Binnenland

TERUGLEZEN – Weergoden teisterden Pinkpop

09-06-2014 20:14

Het werd maandagavond even spannend op Pinkpop. Onweersbuien en bliksem trokken over het festival-terrein. De social media deed waar ze het beste in is: zorgen voor totale hysterie. Uiteindelijk viel het mee: geen doden, geen gewonden. Alleen het schema liep uit.  Nagenieten doet u door alles wat hieronder staat terug te lezen.

Update 21.42 – Dit liveblog sluit. De tweet die alles zegt.

Update 21.27 –Damage-report: Geen gewonden, een enkel hek of vlag is omgewaaid. Dit liveblog neigt naar sluiten.

Update 21.21 – Kleurtjesnieuws: Het KNMI heeft maandag rond 21 uur het weeralarm (code rood) voor Limburg ingetrokken. Voor die provincie geldt nu code oranje (extreem weer).

Update 21.16 – De rust keert terug. Bij het noodweer dat Pinkpop korte tijd in zijn greep hield, zijn geen gewonden gevallen. Dat heeft de burgemeester van Landgraaf Raymond Vlecken gezegd tegen omroep L1 vanuit het gemeentehuis. Ook benadrukte de burgemeester dat de mensen op het terrein niet in paniek zijn. Volgens hem klopt er niets van verhalen dat het niet goed verloopt. “Het is echt Pinkpop-publiek.” Twitter blijft echter – zoals gebruikelijk – boos.

Update 21.09 – Het verlossende woord: Metallica gaat door.

Update 21.04 – Het ergste noodweer lijkt voorbij. Op twitter is iedereen woedend om verschillende redenen maar Pinkpop houdt het hoofd koel. Het is verder wachten op de band Metallica.

Update: FITTIE! Nieuwsuur wil dat NRC Handelsblad met een extra editie komt.

Update: Zonder telefoonnummer is er natuurlijk niets aan. Er is namelijk een telefoonnummer geopend waarop mensen informatie kunnen krijgen over de situatie op Pinkpop. Dat nummer is 0251-260960. Op Twitter uiten veel mensen hun zorgen of het wel goed gaat met hun vrienden of geliefden die op het festival zijn.

Update: Camping A uiteindelijk toch niet ontruimd.

Update: grootste verliezer is tot nu toe de publieke omroep. Terwijl heel Twitter vol staat met het laatste nieuws en de Limburgse zender L1 een livestream heeft weten op te zetten, zendt de NOS doodleuk herhalingen van het Stones-optreden uit en komt het nauwelijks met informatie. Update: Volgens aanwezigen op het festivalterein is het ergste van de storm achter de rug.

Update: Het programma is voorlopig stilgelegd. Later op de avond zal Metallica alsnog optreden.

Update: nooduitgangen festivalterrein zijn geopend.

Update: veiligheidsregio Zuid-Limburg vraagt mensen in de buurt van het Pinkpop-festivalterrein hun WiFi open te zetten voor bezoekers. Update: op Twitter is iedereen inmiddels WOEST op de organisatie die uren de tijd had om te ontruimen maar nu ineens niet verder komt dan ‘op de hurken zitten’.

Update: regen en wind teisteren nu in poncho’s gehulde Pinkpop-gangers.

Update: Camping A op Pinkpop volledig ontruimd, Brand Bier Stage ook ontruimd. Maarliefst 67.000 bezoekers van Pinkpop in het Limburgse Landgraaf staan op het punt extreem noodweer ovr zich heen te krijgen. En er lijkt weinig tegen te doen. De bezoekers zijn zjuist gewaarschuwd ‘gehurkt te gaan zitten’ op het (open) terrein en het noodweer af te wachten. Inmiddels is GRIP 3 in werking getreden en de hulpdiensten staan paraat.