Binnenland

‘Van Woerkom kreeg flinke tik’

06-06-2014 07:56

Minister Edith Schippers (VWS) heeft met een beangstigend gevoel de ophef rond de benoeming van Guido van Woerkom als Nationale ombudsman gevolgd. “Ik heb er echt een unheimisch gevoel bij”, zei ze donderdagavond in het tv-programma Knevel & Van den Brink. “Hij heeft een flinke tik gekregen.”

Ook al kent ze de nieuwe ombudsman niet persoonlijk, Schippers denkt dat Van Woerkom de ophef wel aankan. “Dat moet ook wel als Nationale ombudsman.”

Van Woerkom werd vorige week al voorgedragen, maar een vier jaar oude discriminerende uitspraak over Marokkanen bracht zijn benoeming in gevaar.

Van Woerkom had echter al lang excuses gemaakt en afstand gedaan van deze opmerking.

Vara

Een populaire ledenwebsite van de ‘progressieve en maatschappelijk betrokken‘ publieke omroep Vara zwengelde de ophef over Van Woerkom bewust mede aan.

De hoofdredacteur van de Vara-website noemde Van Woerkom op Radio 1 zelfs ‘zwaar omstreden’.

Op de site zelf werd Van Woerkom op alle mogelijk wijzen gecriminaliseerd, als ware de ANWB een criminele organisatie.

In de commentaren op de Vara-site werd Van Woerkom zelfs verweten genetisch ‘slecht’ te zijn. Een ‘rechts-conservatief gen’ zou er voor zorgen dat Van Woerkom ‘zwakkeren in de samenleving in de grond wil stampen’.

Alle gepubliceerde commentaren op deze site van de Vara zijn vooraf door de redactie goedgekeurd.

Tweede Kamer

Verschillende Kamerleden twijfelden openlijk over de benoeming.

De stemming over de voordracht werd uitgesteld, maar donderdag stemde een ruime Kamermeerderheid uiteindelijk toch voor zijn benoeming.

Schippers vindt het vreemd dat het zo gelopen is. “Ik denk dat de Kamer echt naar zijn procedures moet kijken.”

De bewindsvrouw vreest dat er door de ophef in de toekomst minder mensen in de rij staan op te solliciteren voor een dergelijke functie. “Ik weet niet of veel mensen dan nog denken: nou jippie, ik ga ook eens solliciteren’’, zei ze.

Anp/TPO