Oppositie en Bussemaker clashen over leenstelsel

05-06-2014 11:23

In de Tweede Kamer vallen vandaag harde woorden over het nieuwe leenstelsel voor studenten. Zo noemde SP’er Jasper van Dijk het ”Een mes in de rug van studenten”. Hij roept iedereen op in verzet te komen. Bussemaker stelt echter dat de bewering van CDA en SP dat jongeren uit gezinnen met lage inkomens massaal zullen afzien van een studie ‘volledig verzonnen’ is.

Volgens Bussemaker voorspelt niemand dat studenten zich massaal laten leiden door leenangst, zo schreef ze op een blog. Dit zou bankmakerij zijn van de oppositiepartijen.

De Tweede Kamer bespreekt donderdag voor het eerst het nieuwe leenstelsel voor studenten waarover vorige week een politiek akkoord werd bereikt. Ook GroenLinks, dat instemde met het leenstelsel, ligt onder vuur. Bij een protestmars van studenten werd Kamerlid Jesse Klaver uitgejouwd en tijdens het debat werd de partij door de SP en de PVV beticht van ‘verraad’.

Het leenstelsel houdt in dat de basisbeurs vanaf het nieuwe studiejaar in 2015 wordt omgezet in een lening, die in 35 jaar kan worden terugbetaald.