Interview

Jan van Halst: ‘Van Aanholt is verdedigend erg kwetsbaar’

04-06-2014 13:00

In de aanloop naar het WK Voetbal zal ThePostOnline vooruitblikken met enkele bekende namen uit de voetbalwereld. Vandaag Jan van Halst, oud-speler van onder meer FC Twente en Ajax en tegenwoordig analist bij FOX Sports.

Wat zijn uw verwachtingen van het Nederlands Elftal?
“Nou, die zijn niet zo hoog. Ik denk dat we de poule nog wel doorkomen als nummer twee. Spanje heeft teveel kwaliteit, die spelers kunnen je helemaal stuk spelen. Tegen Chili liggen er zeker kansen en Australië moet gewoon te doen zijn.”

Wanneer is het toernooi voor Oranje geslaagd?
“Allereerst kijk je naar resultaat en dus vind ik dat Nederland minimaal de poule moet overleven. Daarnaast moet Oranje toch ook wel voetbal spelen waar we een beetje trots op kunnen zijn. Tegen Spanje wordt het overleven, maar ik hoop toch dat we tegen Chili en Australië niet met de kont in de eigen zestienmeter gaan hangen. Al kan ik ook wel smullen van een goed uitgevoerde counter.”

Zijn er spelers die u mist in de selectie van Van Gaal?
“Volgens mij is dit wel een reële selectie. De enige speler waarover je kunt discussiëren is Kongolo, daar had ook Van Aanholt kunnen staan. Van Gaal heeft gekozen voor een verdedigend denkende speler en dat is begrijpelijk gezien het nieuwe systeem. Van Aanholt denkt aanvallend, hij heeft bij Vitesse laten zien verdedigend erg kwetsbaar te zijn.”

Van Gaal speelde tegen Ghana vermoedelijk in zijn beoogde basiselftal. Zou u net zo spelen?
“Na een nachtje wakker liggen zou ik denk ik Clasie boven De Guzman verkiezen. Clasie is een heerlijk gifkikkertje en heeft een snelle inspeelpass. De Guzman heeft weer net wat meer diepgang in z’n spel.”

Wie denkt u dat wereldkampioen gaat worden?
“Ik heb Brazilië zien spelen tijdens de Confederations Cup, die zijn wel érg goed. Ik geloof ook niet dat ze gebukt gaan onder de druk als thuisland, maar juist vooruit worden gestuwd”

Wie wordt de topscorer van het toernooi?
“Fred, van Brazilië. Hij is een mooie zakelijke spits tussen alle sambavoetballers in. Die jongen is maar met één ding bezig: scoren. Fijn om in je team te hebben.”

Wie wordt de beste speler van het toernooi?
“Messi. Hij is duidelijk geïrriteerd door alle negatieve berichtgeving over hem en hij gaat laten zien dat hij écht de beste is.”

Welk talent moeten we in de gaten houden?
“Frankrijk heeft een paar goede spelers, maar die spelen allemaal al in topcompetities. Ik zeg Alireza Jahanbakhsh van Iran, die jongen die het afgelopen jaar bij NEC speelde. Hij is toch iemand die mooie dingen kan doen, zeker nu hij in een beter elftal komt te spelen. Althans, ik mag toch hopen dat Iran beter is dan NEC. Niet dat hij compleet de pannen van het dak gaat spelen, maar ik denk wel dat hij drie keer gaat scoren.”

Welk land gaat ons verrassen?
“België. Dat zijn ze eigenlijk verplicht, gezien de prachtige selectie die ze hebben.”

Stel, Nederland wordt toch snel uitgeschakeld. Voor welk land juicht u dan?
“Noem ik weer België. Ze hebben toch de gunfactor, zeker omdat ze er jaren niet bij zijn geweest.”

De eerdere verhalen in deze serie leest u hier. Morgen in deze serie Evgeniy Levchenko, voormalig international van Oekraïne.