Binnenland

Moordenaar echtpaar Veenendaal & Berend Smit: ‘Trauma dreef me tot moord’

03-06-2014 12:27

Update: volgens Telegraaf-rechtbankverslaggeefster Saskia Belleman is er nooit een politieagente gegijzeld tijdens een uitbraakpoging van Admilson.

Traumatische gebeurtenissen hebben ex-militair Admilson R. volgens eigen zeggen ertoe gedreven dat hij drie moorden in Drenthe heeft gepleegd. Dat lieten zijn advocaten Michael Ruperti en Noortje Lut dinsdag aan de rechtbank in Assen weten. 

R. is een van de twee broers die de moorden op het echtpaar Veenendaal uit Exloo en Berend Smit uit Dwingeloo hebben bekend. De zaak is voor het eerst openbaar bij de rechter. Het gaat om een niet inhoudelijke zitting, waarin de stand van het onderzoek en onderzoekswensen aan bod komen.

De broers Admilson en Marcos R. werden in maart opgepakt en legden een volledige bekentenis af. Het gaat volgens hen om roofmoorden.

Afghanistan

R. heeft twee keer in Afghanistan gediend. Een keer in 2007/2008 en een keer in 2010/2011. Daar heeft hij volgens zijn advocaten oorlogstrauma opgelopen. Vooral de tweede periode heeft hij veel meegemaakt.

Een bevriende collega sneuvelde, R. reed op een bermbom die niet afging en de militair werd ervan beschuldigd dat hij verantwoordelijk was voor de ontploffing van een handgranaat in een militair voertuig.

Zelfmoordaanslagen

Wat ook veel impact had, is dat R. met zijn eenheid is ingezet bij het verzamelen van bewijs na twee zelfmoordaanslagen. “Cliënt heeft zijn werk tussen bloed en zwaar verminkte lichaamsresten moeten doen”, zegt Ruperti.

“Hij vertelde zeer indringend over een afgerukt hoofd waarmee hij werd geconfronteerd. Dat beeld en het beeld van de zwaar verminkte lichaamsdelen kreeg hij niet meer uit zijn hoofd.”

R. hoorde toen hij terug was stemmen in zijn hoofd, onder meer van de persoon van het afgerukte hoofd. Deze stemmen droegen hem op mensen te vermoorden, aldus Ruperti.

Aanvullend psychologisch onderzoek

Daarom wil de verdediging van R. aanvullend onderzoek om te kijken welke invloed de oorlog op hem heeft gehad en welke rol zijn ervaringen hebben gespeeld bij de moorden.

Zo willen de advocaten onder meer verschillende toenmalige collega’s van R. laten getuigen en een militair psycholoog als deskundige onderzoek laten doen.

De twee broers waren na de moorden in Drenthe ook van plan mensen te vermoorden in Brabant. Ze hadden daar al een doel op het oog.

Admilson zou ook al twee keer hebben geprobeerd uit te breken. Hierbij werd ook een politieagente gegijzeld.

Anp/TPO