Huisartsen leggen het werk neer

02-06-2014 07:50

Alle huisartsen en zorgverleners zijn door de huisartsen van de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) opgeroepen om komende woensdag een uur lang het werk neer te leggen. De staking is een protest tegen de dreigende afschaffing van de vrije artsenkeuze.

Zorgverzekeraars zijn verplicht om voldoende zorg in te kopen voor hun verzekerden. Daarnaast moeten ze de kosten vergoeden van zorg, ook als die wordt gegeven door een zorgverlener waarmee ze geen contract hebben. Dit laatste wordt waarschijnlijk gewijzigd. De Tweede Kamer neemt donderdag een besluit over de wettelijke verplichting om zorg te vergoeden van een niet-gecontracteerde arts.

Mocht deze verplichting wegvallen, kunnen huisartsen patiënten niet meer doorverwijzen naar een specialist van diens keuze, of de patiënt moet zelf voor alle kosten willen opdraaien.

Herman Suichies, huisarts en voorzitter van de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen, maakt zich tegenover de NOS grote zorgen. “Als we een patiënt verwijzen naar een specialist omdat we die goed vinden in zijn vak, dan moeten we eerst controleren of onze patiënt daar wel naar toe mag van zijn verzekering.”