Buitenland

Verdachte ‘Joods Museum’ is 29-jarige Syriëganger

01-06-2014 09:48

De politie heeft een verdachte opgepakt in verband met de aanslag op het Joods Museum in Brussel. Het gaat om een Fransman van 29, die vrijdag is opgepakt in de Zuid-Franse stad Marseille bij het busstation Saint-Charles. Het zou om de schutter zelf gaan. Dat meldden Franse media zondag.

Update 15.47 –  De Franse verdachte van de aanslag op het Joods Museum in Brussel had bij zijn arrestatie een Kalasjnikov-geweer bij zich dat was gewikkeld in een vlag van de islamitische terreurorganisatie Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL). Dat is zondag door de Belgische justitie bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Mehdi Nemmouche (29) uit Roubaix, geboren in 1985, had ook een videoboodschap bij zich. Daarin zegt iemand, het is niet zeker of dat Nemmouche is, dat hij de aanslag heeft gepleegd . De video zou zijn gemaakt omdat de GoPro-camera die hij bij zich had tijdens de aanval niet werkte. Een motief voor de aanslag is er nog niet.

Hij zat in een bus die vanuit Amsterdam, via Brussel naar Frankrijk was gereden.

Aangehouden door douaniers

De man komt uit Roubaix en heet Mehdi Nemmouche, volgens een bron dichtbij het onderzoek. Hij had een kalashnikov en een revolver bij zich van het type dat bij de schietpartij in Brussel is gebruikt. De man zou een Syriëganger zijn en vorig jaar bij de jihadisten in het door oorlog geteisterde land zijn geweest. Dat was ook de reden waarom de Franse veiligheidsdiensten hem in het oog hielden. De Fransman is aangehouden door douaniers.

Bij de schietpartij vorige week zaterdag kwamen drie personen om het leven. Later bezweek een vierde persoon aan zijn verwondingen. Het federaal parket in België heeft de arrestatie bevestigd en geeft later op de dag een persconferentie.

Camera

De aangehouden man had een ‘GoPro-camera’ in zijn bezit. Uit de bewakingsbeelden bleek dat de dader zo’n camera onder zijn kleding droeg. Ook droeg de verdachte een petje dat lijkt op het petje dat de dader van de aanslag in Brussel op had.

De man is vrijdag in voorlopige hechtenis geplaatst op verdenking van het plegen van een aanslag, poging daartoe en het hebben van banden met een terroristische organisatie. Als blijkt dat er een ernstig terroristisch gevaar is, dan kan justitie hem tot dinsdag en mogelijk donderdag vasthouden.

ANP

Lees ook: steeds meer Syriëgangers keren terug naar Nederland.