Binnenland

Marokkanen tegen benoeming Van Woerkom als Nationale Ombudsman

31-05-2014 11:46

De Marokkaanse gemeenschap wil niet dat Guido van Woerkom de nieuwe Nationale Ombudsman wordt, omdat hij 4 jaar geleden een discriminerende opmerking maakte over Marokkaanse taxichauffeurs. Dat zegt het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN). Dat roept Kamerleden op dinsdag tegen de benoeming van Van Woerkom te stemmen. 

“Hij heeft niet het vertrouwen van een groot deel van de samenleving en is dus ongeschikt als ombudsman”, zei een woordvoerder van SMN zaterdag.

Eerder stuurde het Landelijk Beraad Marokkanen (LBM) een brief met dezelfde strekking aan de Tweede Kamer.

“De Marokkaanse Nederlanders zullen in hem niet de onafhankelijke en onpartijdige persoon van onbesproken gedrag zien die de Nationale Ombudsman dient te zijn”, schreef LBM onder meer.

Van Woerkom, nu nog directeur van de ANWB, zei in 2010 dat hij zijn vrouw liever niet met de taxi liet gaan omdat er “nog wel eens een Marokkaan achter het stuur zou kunnen zitten”. Hij bood daarna zijn excuses aan.

LBM & SMN

Het Landelijk Beraad Marokkanen blijkt vooral te bestaan uit Mohamed Rabbae en woordvoerder Brahim Bourzik. De suggestie wordt gewekt dat er ‘voor alle Marokkanen’ wordt gesproken maar daar valt over te twijfelen.

Secretaris van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders is Aisa Zanzen. Opvallend genoeg is hij ook ‘hoofd Algemene Zaken op het ministerie van Veiligheid en Justitie‘. Overigens zou het gaan om een functie in een lokale gevangenis waar Zanzen ‘uitvoerder is voor de gevangenisdirectuer’ en heeft hij met het ministerie zelf niets te maken.

ANP/TPO