Binnenland

‘NOS bevoordeelde PvdA bij verkiezingsuitzending’

28-05-2014 08:19

Door drie PvdA’ers uit te nodigen in het programma op de avond voor de Europese stembusgang, heeft de NOS de PvdA een oneerlijk voordeel gegeven. Dit vinden vier Tweede Kamerpartijen, schrijft De Telegraaf.

Volgens VVD, SP, PVV en D66 was het evenwicht zoek. De krant heeft een interne memo van de VVD in handen, waarin onder meer gemeld wordt: “Het is alsof je met voetbal één team een speler extra geeft, die toevallig altijd scoort in de linkse hoek van het doel”.

Het conflict liep zo hoog op dat de NOS de partijen uiteindelijk van chantage beschuldigde. De omroep stelde ‘niet bereid te zijn hierover in discussie te gaan’. Hierop besloten VVD, SP, PVV en D66 hun leiders niet naar het programma te sturen.

Het leidde ertoe dat naast Europese lijsttrekkers, PvdA’er Dijsselbloem ruim baan kreeg om over zijn Europese werk te vertellen, gevolgd door een gesprek met PvdA-leider Samsom en CDA-voorman Buma.

Marcel Gelauff, hoofdredacteur van het NOS Journaal, stelt in een reactie dat Rutte en fractieleider Zijlstra ’vanaf het begin’ zijn gevraagd deel te nemen aan de uitzending. Hij spreekt tegen dat de PvdA in feite bevoordeeld werd door drie sprekers.”Je kan ook zeggen: twee VVD’ers hebben geweigerd. Ik zag de premier ondertussen wel campagne voeren voor de VVD,”, aldus Gelauff.