Buitenland

‘Antisemitische aanslag’ bij Joods Museum in Brussel

24-05-2014 17:31

Update: de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft inmiddels zijn condoleances overgebracht aan zijn Belgische collega. De rest van politiek Nederland is nu bezig met afschuw uitspreken via hun Twitter-account.

Update: in de Joodse buurt in Antwerpen geldt ‘verhoogde waakzaamheid‘.

Update: volgens La Libre staat het aantal doden inmiddels op vier.

Bij een schietpartij bij het Joods Museum in Brussel zijn zaterdagmiddag drie doden gevallen. Dat meldden Belgische media. Een woordvoerder van de brandweer maakte melding van mogelijk drie doden. 

Naast de doden zou er ook een persoon zwaargewond zijn geraakt. De hulpdiensten staan 12 mensen bij die zwaar in shock zijn. Wat er precies is gebeurd is nog niet bekend.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders was op het moment van de schietpartij in de buurt. Hij twitterde dat het ging om een aanslag.

De slachtoffers zijn twee mannen en een vrouw. Er zou ook in het joods museum zijn geschoten.

Volgens de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Joelle Milquet wijst ‘alles in de richting van een antisemitische aanslag‘.

“Getuigen beschreven dat de dader van de schietpartij naar binnen was gegaan, ook daar het vuur had geopend, en met een wagen nadien was weggevlucht”, aldus Het Laatste Nieuws.

Er zouden twee mensen betrokken zijn bij de aanslag. Ze hadden hun Audi bij het museum geparkeerd. Een van de twee zou het museum zijn binnengegaan. De ander zou het vuur hebben geopend buiten het museum.

Het signalement van de schutter: ‘een in het donker gekleed Europees type‘.

Eén verdachte is inmiddels opgepakt.

De Belgische regering overweegt het niveau van terreurdreiging op te schalen.

Volgens onbevestigde berichten zijn de dodelijk getroffen slachtoffers een echtpaar en een man met een donkere huidskleur.

Niet bekend is of het om toeristen gaat en of de slachtoffers joods zijn.

Volgens ingewijden is het personeel van het Joods Museum overwegend niet-Joods. Het museum heeft overigens weinig met Israel te maken.

Er zouden geen eerdere dreigingen bij het Joods Museum zijn binnengekomen.

De voorzitter van het Coordinatie Centrum voor Joodse Organisatie laat in een statement weten:

“It’s consternation because we are in the presence of the first anti-Jewish attack in Brussels since the Second World War. It is difficult to believe at this stage it is not an attack … “

De voorzitter zegt dat het doet denken aan de aanslagen in Toulouse in 2012. De moslimextremistische Mohamed Merah schoot toen drie kinderen en een rabbijn van dichtbij door het hoofd met een groot kaliber vuurwapen.