Oproep tot staking in Turkije om mijnramp

15-05-2014 09:04

Vakbonden in Turkije hebben hun leden opgeroepen om in het hele land te staken, uit protest tegen de omstandigheden waaronder mijnwerkers in het land moeten werken. Aanleiding is een mijnramp in het Turkse Some op dinsdag, waarbij voor zover nu bekend 282 mensen om het leven zijn gekomen.

Met de landelijke staking willen de vakbonden aandacht vragen voor de povere werkomstandigheden in de gevaarlijke mijnen. Volgens de bonden waren de mijnwerkers in Soma kansloos bij de ramp, omdat ze “werden gedwongen te werken in brute omstandigheden in de jacht naar maximale winst”.

Het ongeluk in Soma is ook de zwaarste mijnramp wereldwijd sinds 1975, toen in de Indiase Chasnala-kolenmijn ruim 370 mijnwerkers omkwamen. Het ergste mijnongeluk in Turkije tot nu toe gebeurde in 1992. Toen kwamen 263 mijnwerkers om door een gasexplosie in de provincie Zonguldak.

In Turkije is woensdag gedemonstreerd tegen premier Recep Tayyip Erdogan en zijn regering. Die zou ondanks waarschuwingen te weinig hebben gedaan om mijnongelukken te voorkomen. Bij deze demonstratie raakten betogers slaags met de politie.