Binnenland

WO II naspelen met Wehrmachtsoldaten mag niet van antifascisten

09-05-2014 17:17

De Bond van Antifascisten is woest over de twaalf acteurs die verkleed als Wehrmacht-soldaat meedoen aan Bridgehead, een WOII re-enactment in Bussum. Ondanks het feit dat de mannen in Wehrmacht-uniform weinig meer doen dan historische feiten herhalen en ondanks het feit dat ze geen nazi-symbolen op hun uniform zullen dragen, zijn Wehrmacht-uniformen toch fout volgens de antifascisten (die uiteraard exact weten wat ‘goed’ en ‘fout’ is). 

“Ze zijn opgericht door de Nazi’s en ze hebben een persoonlijke eed van trouw moeten afleggen aan Hitler”, zo laat antifascist Arthur de Graaff aan RTV Noord-Holland weten.

Volgens De Graaff is het kwetsend voor oud-verzetsstrijders en joden en kun je je afvragen “wie dan mensen in kampen heeft gestopt”.

“Als je Wehrmachtsoldaten als normale soldaten gaat beschouwen houden we geen daders meer over”, aldus de Graaff die kennelijk graag voor altijd daders wil kunnen blijven aanwijzen.

Ook haalt De Graaff de ‘opkomst van extreem-rechts in Europa’ er nog even bij, al blijft volstrekt onduidelijk wat die met historische feiten heeft te maken.

Het is onbekend of antifascisten alleen tegen deze re-enactment zijn of ook tegen bijvoorbeeld films als A bridge too far, Saving private Ryan, Der Untergang en Schindlers List die immers barstensvol zitten met Wehrmacht-soldaten, SS’ers, topnazi’s en zelfs Hitler zelf.