Buitenland

1 mei: Dag van de Arbeid in Turkije

01-05-2014 17:10

Zoals verwacht staat vandaag de 1 mei viering in Istanbul en Ankara weer in het teken van geweld. De overheid had al aangekondigd dat de traditionele locatie voor de viering op het Taksimplein verboden was en later werd daar de binnenstad van Ankara aan toe gevoegd. 

De dag van de arbeid heeft in Turkije een speciale betekenis. In 1977 zijn er tijdens demonstraties op deze dag ruim 40 doden gevallen op het Taksimplein en zowel het plein als deze dag heeft sindsdien een symbolische betekenis voor veel Turken. De dag staat dan ook niet alleen in het teken van demonstraties zoals in vele andere landen maar is vooral bekend als herdenking van het geweld van 1977.

Traangas

In afwachting van massademonstraties had de overheid al aangekondigd ruim 40.000 agenten en 50 waterkanonnen in te gaan zetten rond het Taksimplein. Echter bleef het ver buiten het plein ook niet veilig voor de demonstranten. Rond 15:00 uur waren er ruim 150 arrestaties verricht en 38 gewonden door het zware politiegeweld. De politie bleek ook dit keer weer traangasgranaten in te zetten waardoor veel woonwijken bedekt werden door dikke wolken traangas. Hierbij is een 3-jarig kind zwaar gewond geraakt toen er traangas een woning werd ingeschoten. Later zijn in diverse wijken rond het Taksimplein ook kogels gevonden.

DSC_2722

In de wijk Sisli kreeg de politie steun van aanhangers van de Turkse premier Erdogan, die met stokken klaar stonden om de demonstranten een lesje te leren. Terwijl de onder vuur liggende premier al meerdere malen had gedreigd zijn aanhangers de straat op te sturen, lijkt het er op dat dit er nu werkelijk van is gekomen.

‘Overal is Taksim’

Hoewel het er in de Turkse hoofdstad in de morgen nog rustig aan toe ging en men in grote getale een mars van het centrale station naar het begin van het centrum liep, ging het ook hier later flink mis. Het grootste gedeelte van de demonstranten bleef op afstand, maar er was een kleine groep die toch besloten had om via een zijstraat het park in het centrum van de hoofdstad te bereiken.

De politie in de hoofdstad zette de straat af terwijl de demonstranten van een afstand de agenten toezongen met de tekst: “Overal is Taksim, overal is verzet”.
Het geweldloze verzet was van korte duur toen er rond 14:00 uur, drie waterkanonnen werden ingezet om de kleine honderd demonstranten te verjagen. Het bleef echter niet bij water: rond half drie was ook het centrum van Ankara bedekt met een dikke wolk traangas.

Terwijl de demonstranten vertrokken, trokken bataljons van de mobiele eenheid door de nauwe winkelstraten waarbij er wederom veel traangas werd afgeschoten het winkelende publiek en passerende automobilisten uitten hun afschuw.

DSC_2740

Wat de politie niet kon verdrijven was humor. De bekende selfie-trend is ook in Turkije erg populair en omstanders maakten van de rustmomenten gebruik om een selfie te te schieten met de agenten ter plaatse. In een buitenwijk van Ankara was zelfs in het midden van de demonstratie een volleybalwedstrijd georganiseerd waarbij de politie vaak de bal terug smashde naar de demonstranten.

12.000 traangasgranaten

Het zware geweld dat werd gebruikt door de politie doet denken aan de Gezi-protesten van afgelopen zomer. Toen werden in drie weken tijd ruim 120.000 traangasgranaten ingezet. In de aanloop naar de massale opstand van vorig jaar speelde het zware politie-ingrijpen op 1 mei 2013 een belangrijke rol.

Aangezien het bij Turkse wet verboden is om na zonsondergang demonstraties te houden, is de verwachting dat het geweld nog tot diep in de avond zal doorgaan. Ambassades van diverse landen hebben toeristen inmiddels gewaarschuwd zich niet in het centrum van de grote steden te begeven.
De auteur schrijft vanwege veiligheidsredenen onder pseudoniem. Echte naam is bij de redactie bekend.