Bladen

Deel opbrengsten Koningslied verdwenen

24-04-2014 09:01

Uw ochtendgebed is er weer.

Herman Brood herleeft in Grolloo

Misschien iets voor Yvonne Kroonenberg om heen te gaan. ‘s Lands enige en laatste rock ‘n roll held herleeft in het Drentse dorp Grolloo. In het dorp opent vandaag een tentoonstelling ter ere Brood’s jonge muzikantenjaren. Brood was pianist in de roemruchte bluesband Cuby + Blizzards, de beste bluesband van Nederland, allemaal niet uit Amsterdam.

Koningsontbijt slecht voor kind 

Het koningsontbijt, dat onder meer bestaat uit hagelslag en pindakaas, is ongezond, zegt een meneer van het Voedingscentrum. Hij meent dat je ‘s ochtends niet te veel suikers moet nemen. Maar die kinderen gaan toch sporten daarna? “De bedoeling is dat de kinderen een gezonde sportdag hebben”, zeurt hij. “Maar ‘s ochtends krijgen ze eten voorgeschoteld dat vol zit met suikers.” Een andere club, Foodwatch, vindt het verschrikkelijk dat grote voedingsconcerns op deze wijze de school binnen komen. “Die hebben namelijk andere belangen.”

PVV weg uit eurofractie wegens foute figuren

Europarlementariër en beoogd lijsttrekker Lucas Hartong heeft zich vorige maand teruggetrokken van de PVV-kandidatenlijst voor de komende verkiezingen omdat hij niet wil samenwerken met ‘foute figuren’ van extremistische partijen als het Franse Front National en de Oostenrijkse FPÖ. Hartong zegt dit vandaag in een interview in de Volkskrant. ‘Ik heb me altijd gedistantieerd van extreme elementen. Het is moeilijk laveren, als je daarmee gaat samenwerken.’

FC Twente financieel in coma

Joop Munsterman bracht eerst uitgeefconcern Wegener naar de rand van de afgrond door veel te veel salaris te betalen aan personeel, nu heeft de Twente-voorzitter een zelfde probleem bij de voetbalclub. Dat krijg je als je dik wil doen in de provincie. Iemand moet het betalen, zeker als je geen prijzen wint, meldt De Telegraaf. ‘Met een boekhoudkundige truc heeft FC Twente getracht te ontsnappen aan de harde maatregelen van de licentiecommissie, maar dat is niet gelukt. Munsterman en zijn collega-bestuurders hebben bij het indienen van de laatste cijfers miljoenen aan toekomstige tv-gelden van FOX naar voren gehaald. De club gaf daarmee inkomsten op die eigenlijk nog moeten worden verkregen.’

Opblaaspromo’s moeten jihadisten werven

Het zijn net geen Hollywoodproducties, maar ze zijn wel effectief. De twee Nederlandse zelfmoordjihadisten, die zichzelf hebben opgeblazen de afgelopen maanden, worden vereerd in ‘martelarenvideo’s’ die zijn gemaakt door de terreurorganisatie die hen inzette in Irak en Syrië. De video’s – professioneel gemaakte producties met muziek, teksten en animaties – zullen de komende tijd opduiken op websites en jihadwebfora wereldwijd, verwachten inlichtingenbronnen, die vrezen dat deze video’s een aanzuigende werking hebben op andere westerse moslimradicalen.

Waarom Assad blijft zitten

Beste een steekhoudende buitenlandanalyse in het Reformatisch Dagblad. ‘Anderhalf jaar geleden leken de dagen van de Syrische president Bashar al-Assad geteld. Inmiddels lijkt het staatshoofd zijn greep op het land meer en meer te verstevigen. Te beginnen in Homs. Voorjaar 2011. In het Syrische Homs breken de eerste protesten tegen het bewind van president Bashar al-Assad uit. Binnen korte tijd verandert de stad in een rokende puinhoop. Honderdduizenden burgers slaan voor het geweld op de vlucht. Rebellen nemen de controle over grote delen van Homs over, waaronder de Oude Stad.Inmiddels claimt de Syrische regering dat ze haar gezag over Homs nagenoeg heeft hersteld. Daar zijn dan wel verwoestende bombardementen en uithongering van de nog resterende burgers aan voorafgegaan. Maar hoe dan ook betekent de herovering van Homs een belangrijk keerpunt in de opstand tegen president Assad.’

Waar zijn de opbrengsten van het koningslied gebleven?

Vorig jaar rond deze tijd viel heel Nederland over het Koningslied dat was gemaakt voor de Inhuldiging van Willem-Alexander. De opbrengsten van het lied waren bestemd voor het Oranje Fonds. Hoeveel is er overgemaakt? De publieke omroep trok 150.000 euro uit voor de productie van het veelbesproken lied, terwijl het lied uiteindelijk nog geen 48.000 euro heeft opgeleverd, meldt weekblad Elsevier.

Helen Mirren: ‘Geen Shakespeare voor pubers’ 

Shakespeare moet je zien, niet lezen, vindt Helen Mirren. ‘I absolutely believe that children’s first experience of Shakespeare should always be in the theatre with a performance as I had the opportunity of doing … to see a great imaginative acting and direction, costumes and lights… I do believe children should not be allowed to read Shakespeare until they are 15 years old.’ Goed punt, want dat lezen was inderdaad niet te doen, maar dan de vraag: wie ziet Shakespeare nog?

Sarkozy werd afgewezen door vriendin Hollande

Heerlijk presidentieel roddelen. Nicolas Sarkozy heeft geprobeerd om Valérie Trierweiler te verleiden toen hij nog maar net tot president van Frankrijk was verkozen. Dat claimt althans biograaf Patrice Machuret in een onlangs verschenen boek. Sinds de voormalige leider van de partij UMP een blauwtje heeft opgelopen bij de ex van Hollande, leven de twee naar verluidt op gespannen voet. Sarkozy benaderde Trierweiler tijdens een tuinfeest in 2007, twee maanden na zijn verkiezing tot president van de republiek. Hij fluisterde haar toe:’ Jij bent mooi, we moeten elkaar zien.’ Maar de politieke journaliste die op dat moment al vijf jaar met Hollande aan het daten was, hield op een koele manier de boot af. Later zou ze hem zelfs als een ‘pummel’ omschrijven. Ondertussen is Trierweiler ook alweer gedumpt. Hollande heeft nu een nieuwe vriendin, en zijn ex-vrouw, waar Trierweiler een hekel aan had, is inmiddels minister in zijn kabinet. Trierweiler is de amoureuze treurwilg van de Republiek.